Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer by mohli vylúčiť z európskych socialistov: Hlina ich chce vyzvať, ak Fico neodstúpi

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – V prípade, ak predseda a podpredseda strany Smer-SD Robert Fico a Robert Kaliňák neopustia svoje stranícke posty, predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina vyzve európskych socialistov, aby Smer-SD zo svojich radov vylúčili. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede.

Hlina na adresu Fica uviedol, že "nie je socialista, ale skorumpovaný karpatský liberál, ktorý býva v brlohu gaunerov". Podľa Hlinu Fico stále býva v komplexe Bonaparte, kde donedávna žil aj Marián Kočner. „Nebohý novinár (Ján Kuciak, pozn. SITA) sa Kočnera na to pýtal, ten sa mu vyhrážal. Kaliňák sa mu smial a Fico tam býva doteraz. Bonaparte je brloh gaunerov,“ povedal Hlina.

„Som rád, že tieto okolnosti si všimol aj šéf frakcie ľudovcov Európskeho parlamentu Manfred Weber (predseda Európskej ľudovej strany - EPP/EĽS). Ten vydal vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom vyzval prešetriť povahu vzťahov medzi Kočnerom a vládnucou stranou Smer-SD. V stávke je dôveryhodnosť Smeru-SD ako serióznej vládnucej strany,“ uviedol M. Weber vo svojom odkaze. Hlina sa k odkazu Webera pripája. Zároveň pripomenul, že Smer-SD je členom európskych socialistov (PES) v europarlamente a medzi nimi sú podľa Hlinu aj slušné strany.

"Ak Fico nebude predseda Smeru a Kaliňák nebude podpredseda, tak to necháme tak. Ak na svojich miestach zotrvajú, budeme vyzývať frakciu európskych socialistov, aby ich vylúčili,“ vyhlásil Hlina. Podľa neho strana Smer-SD na čele s Ficom a Kaliňákom nemôže zotrvať medzi európskymi socialistami. Rovnako podľa neho sa treba spýtať aj Maroša Šefčoviča (podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu), za ktorú stranu chce kandidovať.

Hlina priblížil, že 7. a 8. decembra majú európski socialisti kongres v portugalskom Lisabone. Podľa jeho slov je pripravený vycestovať do Lisabonu a odprezentovať intenzívnu a vizuálne silnú prezentáciu toho, čo je Smer-SD za stranu, s čím je spájaný.

Podľa Hlinu si európski socialisti musia dávať pozor na to, s kým sú spájaní. Hlina je presvedčený, že európski socialisti budú tlačiť a ak sa neudejú zmeny, Smer-SD vylúčia. „Ak neodstúpia z funkcií Fico a Kaliňák, budeme európskych socialistov vyzývať, aby Smer-SD vylúčili,“ dodal na záver Hlina s tým, že Smer-SD to mal nahnuté u európskych socialistov už viackrát.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDKDHAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu