Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šefčovič o eurovoľbách: Idem do nich s pestrými témami v prospech rozvoja Európskej únie

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.
Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRUSEL - Zoznam uchádzačov o post predsedu Európskej komisie (EK) sa len teraz začína utvárať, kandidáti zo všetkých európskych politických rodín by mali byť známi najneskôr do konca roka. Politici, ktorí už svoju kandidatúru oznámili, musia jasne hovoriť o prioritách, s ktorými sa budú uchádzať nielen o stranícku a politickú priazeň, ale aj podporu širšej verejnosti.

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič sa chce stať volebným lídrom Strany európskych socialistov (PES). Zatiaľ je jeho najvážnejším možným súperom šéf Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber. Šefčovič v rozhovore skonštatoval, že priority, s ktorými chce "tiahnuť do boja", sa mu zdajú menej "monotematické" než to, o čom zatiaľ hovoril Weber.

Ten sa chce sústrediť na otázku migrácie, v stredu však pred novinármi zdôraznil aj význam boja proti populizmu a radikalizmu, hovoril o potrebe byť bližšie k ľuďom, záchrane eura ako spoločnej meny a záchrane európskych hodnôt. Slovenský eurokomisár svoje témy zhrnul ako "jednoznačnejšia priemyselná politika, asertívnejšia obchodná politika a veľký dôraz na kvalitu pracovnej sily", to všetko s dôrazom na podporu inovácií.

"Mojim cieľom je vniesť do debaty témy, o ktorých menej diskutujeme na straníckej a politickej úrovni. Sú to témy strategickej suverenity a priemyselnej autonómie, dôležitosti toho, aby Európa zostala kľúčovým hráčom v meniacej sa globálnej ekonomike," opísal situáciu. Šefčovič dodal, že je evidentné, že treba pristúpiť k reforme Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a potom by EÚ mala hľadať recipročné opatrenia na to, aby jej firmy mali trebárs v USA alebo v Číne rešpekt a aby fungovali za rovnakých podmienok ako v Európe. To v podstate znamená vyrovnanejšie vzťahy Únie s kľúčovými partnermi, ako sú Čína a USA.

Šefčovič v tejto súvislosti upozornil aj na "bremeno zodpovednosti", lebo Únia ako najväčší obchodný blok na svete zohrá dôležitú úlohu v tom, aby svetový obchod zostal otvorený a spravodlivý. EÚ podľa neho nesmie stratiť prehľad o potrebe investícií do strategických oblastí. Spresnil, že niektoré časti európskej ekonomiky budú musieť byť pod väčším drobnohľadom, aby bolo možné uchrániť a rozvíjať vyspelé technológie a zabrániť ďalšiemu odlevu mladých mozgov napríklad do Silicon Valley v Amerike.

"Jednou z myšlienok, ktorú sa snažím dostať do povedomia európskych politikov, je tá, že sa musíme pripraviť na úplne novú dynamiku pracovného trhu. Desať najhľadanejších pracovných profesií v súčasnosti ešte pred piatimi rokmi na pracovnom trhu neexistovalo. Mladí ľudia dobre vedia, že táto dynamika bude ešte rýchlejšia, a preto EÚ musí prísť s návrhmi na vypracovanie nových nástrojov, ktoré umožnia mladej generácii permanentné vzdelávanie a zdokonaľovanie svojich zručností," uviedol Šefčovič.

Takýto prístup podľa jeho názoru pomôže EÚ, aby zostala nielen najväčšou ekonomikou sveta, ale aby bola najlepšou vo vyspelých technológiách a mala najvzdelanejšiu pracovnú silu na planéte. Šefčovič musí o týchto témach presvedčiť najskôr delegátov PES na novembrovom kongrese tejto druhej najsilnejšej celoeurópskej strany. V jeho prospech hovoria výsledky, ktoré dosiahol v exekutíve EÚ. Európski socialisti vnímajú projekty, ktoré sa mu podarilo naštartovať v oblasti boja proti energetickej chudobe, presadzovania nižších cien energií alebo hľadania novej budúcnosti pre baníkov v uhoľných regiónoch.

Viac o téme: EurovoľbySlovenskoMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu