Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Migrácia, ale aj americké clá témami summitu, vraví Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/MTI via AP/Szilard Koszticsak)

BRATISLAVA – Migrácia, reforma azylového systému známa ako Dublinský dohovor, americké clá a európske protiopatrenia či spolupráca medzi EÚ a Severoatlantickou alianciou (NATO) budú hlavnými témami zasadnutia Európskej rady v Bruseli, ktoré sa koná vo štvrtok a v piatok. Poslancov európskeho výboru NR SR o tom dnes informoval premiér Peter Pellegrini, ktorý bude Slovensko na summite zastupovať.

Pellegrini zdôraznil, že na bode o lepšej ochrane vonkajších hraníc je pomerne široký konsenzus. Vyslovíme sa aj za boj proti pašerákom a za lepšiu činnosť zodpovedných agentúr, teda Frontexu. Pellegrini podľa vlastných slov neľutuje, že sa v nedeľu nezúčastnil na minisummite o migrácii, podľa neho toto stretnutie zvolané Európskou komisiou neprinieslo žiadne zásadné výsledky.

V reforme azylového systému nemožno očakávať dosiahnutie dohody. Slovensko sa vysloví proti povinnému rozdeľovaniu migrantov. Takisto trváme na tom, aby akákoľvek dohoda o Dubline sa dosiahla konsenzom, nie väčšinovým hlasovaním. Pellegrini razantne odmietol sankcie pre krajiny, ktoré odmietajú kvóty. Zdôraznil, že v prepočte na obyvateľa dávame do rôznych fondov niekedy viac ako iné krajiny. Takisto sme pripravení prispieť do fondov či Frontexu technikou, peniazmi, či vyslaním policajtov.

Pomerne veľký konsenzus panuje v téme bezpečnosti a obrany. Slovensko privíta pokrok medzi Európskou úniou a NATO a vyzveme na prehĺbenie spolupráce. Trváme na tom, že posilnená spolupráca v oblasti obrany (PESCO) nie je duplicitou NATO, ale európskym pilierom. V nadväznosti na chemický útok v Británii zo začiatka tohto roka by mali lídri prijať deklaráciu o hybridných hrozbách a odobriť reštriktívne opatrenia voči použitiu chemických zbraní.

Veľkou témou bude aj obchod, konkrétne clá, ktoré USA uvalili na dovoz hliníka a ocele. Pellegrini poslancov informoval, že na firmy ako napríklad U.S. Steel Košice by tieto clá nemali mať veľký dopad, keďže nie sú závislé od vývozu do USA. „Spojené štáty sú dovozcom hliníka, zdražujú tak hliník sami sebe. Jeden vedia vyrobiť, osem musia doviezť. Dobre tomuto rozhodnutie nerozumieme, ale rešpektujeme to,“ povedal s tým, že väčším rizikom pre Slovensko by boli clá na autá. O tých už písal prezident Donald Trump.

O clách na autá by sa mohlo v Bielom dome rozhodnúť na jeseň, dotklo by sa to aj automobiliek na Slovensku, ale ten dopad by podľa premiéra nebol značný, vplyv na tempo rastu HDP by bol 0,05 až 0,12 percentuálneho bodu. „Je nepríjemné, ak budeme pokračovať v tejto obchodnej vojne. Dostaneme sa do špirály, z ktorej sa veľmi ťažko bude vystupovať. Verím, že USA to môžu prehodnotiť a vrátiť sa k tomu, že pre Európsku úniu dajú ešte trvalú výnimku. Automaticky by sme naše protiodvetné opatrenia stiahli,“ dodal premiér. Premiéri a prezidenti sa budú venovať aj rokovaniam o brexite.

Podporíme hlavného európskeho vyjednávača Michela Barniera. Pokiaľ ide o otvorenú hranicu medzi Írskom a Severným Írskom, podporíme také riešenie, s ktorým budú Íri súhlasiť. Premiér Peter Pellegrini sa vo štvrtok a piatok zúčastní na riadnom zasadnutí Európskej rady. V stredu ešte pôjde do Štrasburgu na zasadnutie Rady Európy, v sobotu ho zase čakajú rokovania v Paríži.

Viac o téme: MigráciaBruselPeter PellegriniEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu