Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšie zvyšovanie platov v histórii odklepnuté: Takto si prilepší takmer pol milióna Slovákov

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Tabuľkové platy zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa majú od budúceho roka zvýšiť v priemere o 10 %. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) spolu s odborármi dnes podpísal vyhlásenie k dohode o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa v štátnej službe a vo verejnej službe na roky 2019 a 2020.

"Spečatili sme výsledky kolektívneho vyjednávania, ktoré sme viedli minulé týždne. Chceli sme dať jasne najavo, že to, čo sa podarilo vyrokovať, to aj platí," vyhlásil po podpise dohody premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Zvýšenie sa má dotknúť viac ako 400.000 zamestnancov štátnej a verejnej správy. "Dojednania sú takej kvality, akej sme neboli svedkom za ostatné roky," doplnil Pellegrini.

Podľa jeho slov sa podarilo vyriešiť viacero vecí. "Ide o najvýraznejšie navyšovanie platov v tejto sfére," doplnil. Stupnica platových taríf sa začína sumou 520 eur. Od tejto sumy sú narátavané s percentuálnym navýšením platové triedy, ktorých je 11, platové stupne, ktorých je 14 a započítateľnosť rokov praxe nad 40. 

"Veľmi sa teším, lebo je dôležité, aby sme ako štát nevytvárali tlak len na súkromnú sféru, aby platili vyššie platy zamestnancom a ocenili kvalitu ich práce, ale je potrebné platiť lepšie aj ľudí, ktorí pracujú pre štát. Nie sú to štátni úradníci, je to obrovské množstvo ľudí, s ktorými sa stretávame napríklad aj v domove sociálnych služieb, ide o opatrovateľky, ošetrovateľky. Ak chceme, aby pre štát a verejnú správu pracovali kvalitní ľudia, je našou povinnosťou vytvárať im také podmienky, aby pre štát pracovať chceli," doplnil Pellegrini.

Peter Pellegrini - Zamestnancom v štátnej a verejnej službe sa v rokoch 2019 a 2020 zvýšia mzdy o 20 %

Platy o 10 % sa budú týmto zamestnancom zvyšovať aj v roku 2020. "Výsledky kolektívneho vyjednávania v sebe obnášajú tri dôležité momenty, ktoré sú v histórii unikátne. Prvým je historicky najvyššie zvyšovanie platov zamestnancov verejnej a štátnej správy. Ďalším momentom je to, že sme k tejto dohode dospeli pre dva roky, to je opäť unikátny moment. Tretím momentom je, že po dlhých rokoch nespravodlivého odmeňovania a nespravodlivého nastavenia tarifných tabuliek zamestnancov verejnej správy sme dohodli nápravu tohto stavu," skonštatovala viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová.

Po novom totiž budú tarifné tabuľky začínať minimálnou mzdou. "Odstránili sme, že sa tarify nachádzajú pod minimálnou mzdou. Okrem zvyšovania platov sme v kolektívnych zmluvách pre zamestnancov dohodli aj ďalšie benefity. Zvýšené odchodné nad rámec zákona, vyšší nárok na dovolenku, skrátenie služobného času, zvýšený príspevok do doplnkového dôchodkového sporenia," vymenovala Uhlerová. Zároveň verí, že touto dohodou s vládou sa naštartuje rast platov aj v súkromnej sfére.

Výsledky kolektívneho vyjednávania ocenilo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Som rád, že došlo k tomuto navýšeniu. Vlani sme sa usilovali o to, aby došlo k zvyšovaniu platov v samospráve výraznejšie. Toto je skokové navýšenie, ktoré sa nemôže opakovať každý rok. Dohoda je na dva roky. Nás, ako samosprávu to stojí významné finančné prostriedky. Dopad na jeden rok je okolo 150 miliónov eur," dodal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

Reakcia Miroslava Beblavého

"Presadila sa nielen naša myšlienka, že platové tabuľky verejných zamestnancov musia byť nad minimálnou mzdou, ale aj takmer všetky detaily návrhu, ktorý sme s Jozefom Mihálom predložili do parlamentu minulý rok," konštatoval predseda SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý. Ako ďalej uviedol, podľa ich návrhu sa mali zlúčiť platové tabuľky rôznych skupín, mal sa znížiť počet platových tried zlúčením niektorých existujúcich a najvyššia trieda mala byť dvojnásobkom najnižšej. "Rovnako ako pri zverejňovaní platov v inzerátoch sa ukázalo, že v SPOLU vieme otvoriť dôležitú tému, navrhnúť kvalitné riešenie a potom pomôcť vytvoriť verejný tlak na jej vyriešenie," dodal Beblavý.

Reagoval aj Branislav Ondruš

Štát a samosprávy ešte minulý týždeň v stredu uzavreli s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ) SR rokovanie o kolektívnej zmluve pre pracovníkov v štátnej a verejnej službe na rok 2019 a aj na rok 2020. "Umožní nám to zmena zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú navrhol poslanec Erik Tomáš a očakávame, že Národná rada SR ju schváli v septembri tohto roka. Na základe tejto zmeny bude možné, aby sme aj štát, samospráva a Konfederácia odborových zväzov uzatvárali tieto kolektívne zmluvy na dlhšie obdobie ako jeden rok," povedal po rokovaní štátny tajomník ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

V budúcom roku a v roku 2020 porastú platy zamestnancov vo verejnej a štátnej sfére každý rok o 10 %. Štátny rozpočet bude takéto dvojročné zvyšovanie platov stáť zhruba 1,5 miliardy eur.

Viac o téme: PlatyZamestnanciPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu