Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo školstva dostalo od SNS jasnú požiadavku: Nájdite peniaze na gymnázium v Revúcej

SNS
SNS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedníctvo SNS dnes vyzvalo ministerstvo školstva, aby našlo financie pre prvé slovenské gymnázium v Revúcej. Ako povedal predseda SNS Andrej Danko po rokovaní predsedníctva na tlačovej besede, minister 20 000 eur na fungovanie gymnázia nájde. „Ak by také zdroje nenašiel, nájde ich SNS alebo ich dám z vlastných zdrojov,“ vyhlásil.

Prvé slovenské gymnázium v Revúcej bolo otvorené v roku 1862, počas jeho dvanásťročnej existencie na ňom vyštudovalo takmer 600 študentov, vrátane Martina Kukučína, Miloslava Hodžu či Samuela Daxnera. V tejto budove v súčasnosti sídli Múzeum Prvého slovenského gymnázia. V období silnejúceho národného útlaku v rokoch 1871 - 1873 bola postavená nová budova gymnázia. V súčasnosti je budova sídlom Prvého slovenského literárneho gymnázia s celoslovenskou pôsobnosťou s rozšírenou výučbou slovenského jazyka a literatúry. 

Gymnázium na Železničnej ulici v Revúcej získalo od Ministerstva kultúry SR grant 30-tisíc eur na opravu murovaného oplotenia a prístupového chodníka. Zriaďovateľ gymnázia, ktorým je Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja však oznámil škole, že nebude realizovať verejné obstarávanie na zákazku a nesúhlasí s tým, aby sa vynaložili finančné prostriedky na opravu chodníka, keďže si myslí, že z dlhodobého hľadiska je existencia tejto školy neperspektívna. Škola má momentálne 29 žiakov. V prvom a druhom ročníku nemá študentov. Tento rok sa do nej hlásilo deväť žiakov, na otvorenie prvej triedy je ale potrebných sedemnásť. 

Viac o téme: GymnáziumSNSRevúca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu