Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na projekt, ktorého cieľom je osveta zdravia v rómskych komunitách, pôjde ďalších 2,4 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na projekt Zdravé komunity, ktorého cieľom je osveta zdravia v rómskych komunitách, vyčlení ministerstvo financií ďalších 2,4 milióna eur. Financovať projekt v tomto roku je možné jedine cez navýšenie rozpočtovej kapitoly ministerstva zdravotníctva. Financovanie v ďalších rokoch bude vo veľkej miere pokrývať Európsky sociálny fond.

Informuje o tom rezort zdravotníctva v Správe o návrhu riešenia aktuálnej situácie v projekte Zdravé komunity, ktorú dnes vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Sobranciach vzala na vedomie. Predseda vlády zároveň poveril ministra financií Petra Kažimíra, aby navýšil limit výdavkov rezortu zdravotníctva o potrebnú sumu, teda 2,4 milióna eur. Čas má do 31. augusta.

Ministerstvo zdravotníctva má v prípade riešenia zdravia v rómskych komunitách pripravené dve alternatívy. Prvou je zriadenie príspevkovej organizácie, ktorej cieľom bude riešenie zdravia znevýhodnených skupín. "Model je pokračovaním úspešného overeného modelu realizácie aktivít pilotného projektu Zdravé komunity z rokov 2014 až 2015," píše sa v materiáli.

Organizácia bude v tomto prípade napojená na rozpočet rezortu. Štátna príspevková organizácia preberie zamestnancov Zdravé komunity do trvalých pracovných pomerov vo verejnom záujme, čím bude zabezpečená okamžitá funkčnosť v teréne. Druhou možnosťou, ktorá je odporúčaná, je pokračovanie v aktivitách doterajšou formou prostredníctvom neziskovej organizácie Zdravé komunity. Táto alternatíva umožňuje podľa ministerstva efektívne využitie know-how a súčasný personálny základ Platformy na podporu zdravia znevýhodnených skupín. Zabezpečí tiež plynulý chod projektu.

"V prípade pokračovania realizácie aktivít touto formou ministerstvo zdravotníctva navrhuje v prípade neúspechu spoločnosti v dopytovo orientovanej výzve ukončenie financovania pre roky 2017 až 2022 z rozpočtovej kapitoly ministerstva, resp. zriadenie príspevkovej organizácie pre toto obdobie," informuje rezort zdravotníctva v správe. 

Cieľom projektu Zdravé komunity je osveta zdravia v rómskej komunite, pri čom pomáhajú asistenti a koordinátori osvety priamo medzi Rómami. Zamestnancami sú nízko kvalifikované dlhodobo nezamestnané osoby, prevažne z prostredia marginalizovaných rómskych komunít. 

Vlani pracovníci projektu pomohli 67 639 klientom. V komunitách pomáha 234 asistentov osvety zdravia, 23 koordinátorov, 750 lekárov prvého kontaktu, zdravotnícki profesionáli, pracovníci v pomáhajúcich profesiách, ako sú terénni sociálni pracovníci, asistenti učiteľa, pracovníci komunitných centier, ale aj viac ako 100 škôl a materských škôl a desiatky mimovládnych organizácií.

Viac o téme: Zdravé komunity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu