Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nový šéf #Siete neskrýva rozčarovanie: Otvorená spoveď o politickej kanibalizácii!

Roman Brecely
Roman Brecely (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Na odchod pätice poslancov zo Siete nie je podľa predsedu strany Romana Brecelyho žiadny relevantný dôvod. Ako povedal, jedinou ich zásadnou výhradou bolo pôsobenie predchádzajúceho predsedu Radoslava Procházku, ktorý sa v záujme udržania jednoty strany na sneme vzdal svojej funkcie a dal tak priestor novej krvi.

„Žiadne ďalšie výhrady neodzneli ani na včerajšom stretnutí a dodnes mi nie sú známe. Z celej doterajšej komunikácie skupiny poslancov je zrejmé, že zo strany boli rozhodnutí odísť už dávno pred snemom a že ich jediným cieľom bolo vlastnej strane čo najviac ublížiť,“ vyhlásil Brecely. V tejto chvíli vníma túto skupinu poslancov ako pekný darček pre každého, kto ich bude chcieť politicky kanibalizovať. „Všetky ďalšie otázky bude na svojom najbližšom zasadnutí riešiť predsedníctvo Siete,” dodal.

Pätica poslancov NR SR za stranu Sieť na čele s Andrejom Hrnčiarom odchádza zo strany. Poslanci chcú rokovať s poslaneckým klubom strany Most-Híd o možnosti vstúpiť do tohto klubu. O ich žiadosti bude dnes rokovať predsedníctvo Most-Híd. „Včera sme sa stretli s novým predsedom Siete Romanom Brecelym. Na tomto stretnutí sme nedostali žiadne záruky na odstránenie dôvodov, pre ktoré sme založili platformu Za zodpovednú politiku. Ani po sobotňajšom sneme sa v strane Sieť nič nemení, neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane,“ uvádza sa vo vyhlásení poslancov. 

S poslaneckým klubom Mosta-Híd chcú rokovať na základe programovej blízkosti. „V rámci neho by sme chceli pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády SR,“ uvádza pätica poslancov. Okrem Hrnčiara sú pod vyhlásením podpísaní poslanci Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík. 

Pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara sa nezúčastnila ani na sobotňajšom mimoriadnom sneme Siete. Z rokovania odišli, pretože nepresadili pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora. 

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka odvolal 17. júna prvého podpredsedu strany Sieť Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smer-SD a Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na druhej strane mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.

Viac o téme: SieťRoman Brecely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu