Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bugárovci požadujú stabilitu koalície: Jasné rozhodnutie o odídencoch zo #Siete!

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Most-Híd bude rokovať s päticou poslancov, ktorí odišli zo strany #Sieť, o ich prijatí do poslaneckého klubu. Rozhodlo o tom na dnešnom rokovaní republikové predsedníctvo Mosta-Híd. #Sieť opustili Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík.

"Našim záujmom je, aby sme zabezpečili stabilitu koalície, ktorá ma za cieľ priority a oblasti, v ktorých sa vidíme aj my. Právny štát, regionálne rozdiely, menšinové práva. Tieto sa dajú splniť len vtedy, ak vládna koalícia bude mať väčšinu v parlamente," povedal po rokovaní predseda Mosta-Híd Béla Bugár. S poslancami chce rokovať o podmienkach možnej spolupráce.

Ak dôjde k dohode, bude rokovať koaličná rada a tam sa budú riešiť zmeny v koalícii. "Zmena síl niečo znamená, budeme sa musieť rozhodnúť, čo ďalej," doplnil. Nevylúčil otvorenie koaličnej zmluvy. O tom, či sa štvorkoalícia zmení na trojkoalíciu Bugár nateraz nehovorí. Otázku, či minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) zostane na svojom poste Bugár momentálne nerieši. Nemyslí si, že Hrnčiar bude žiadať post ministra.

Pätica poslancov dnes oznámila odchod zo #Siete a zároveň vyjadrila záujem rokovať s Mostom-Híd. Dôvodom odchodu je ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku. V #Sieti sa podľa nich nič nemení ani po výmene predsedu a nechcú ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane. Predseda Roman Brecely tvrdí, že poslanci nemali na odchod žiadny dôvod, ich cieľom bolo podľa neho ublížiť strane.

#Sieť má po odchode pätice poslancov v parlamente už len dvoch zákonodarcov - Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišiel by miesto neho náhradník. Náhradníčka Zuzana Zimenová na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu.

Spomínaní piati poslanci nie sú jediní odídenci zo #Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už po zostavení vlády. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili #Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom-SD. Z rovnakého dôvodu prišiel o jedného poslanca, Zsolta Simona, na začiatku volebného obdobia aj Most-Híd.

Viac o téme: Béla BugárMost-Híd#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu