Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko s Hrnčiarom po grémiu prekvapili: Hrozil fyzický konflikt, črtá sa nová parlamentná stráž!

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR venovaná odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorú na neurčito prerušil predseda parlamentu Andrej Danko, by mala pokračovať do siedmich dní. Po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia to povedal podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (#Sieť).

"Schôdza bude pokračovať v najbližších dňoch. Je to na rozhodnutí predsedu parlamentu, ale nemyslím si, že to bude odložené o viac ako sedem dní," pripustil Hrnčiar. S tým, že bola schôdza vo štvrtok (30.6.) prerušená, súhlasí. "Hrozil fyzický konflikt. Niektorí poslanci chceli transparent Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) odstrániť, na čo iní poslanci povedali, že bude hroziť fyzický konflikt," povedal Hrnčiar.

Aj takýmto konfliktom má zamedziť zmena Rokovacieho poriadku NR SR. "V pondelok (4.7.) by mal zasadnúť Ústavnoprávny výbor NR SR. Zvažuje sa aj zriadenie parlamentnej stráže, chceme však aj dohodu s opozíciou. Nie sme v rozvojovej krajine, aby sme sa tu fyzicky napádali," zdôraznil Hrnčiar. Na margo skutočnosti, že po Kaliňákovi bude čeliť odvolávaniu aj premiér Robert Fico (Smer-SD), Hrnčiar uviedol, že #Sieť nemá dôvod položiť vládu. "Opozícia má právo na takéto návrhy, ale akékoľvek hlasovanie proti premiérovi znamená pád vlády, a to nemôžeme dopustiť," dodal.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová označila dnešné rokovanie poslaneckého grémia za tak fatálne neplodné, že si ho politici mohli odpustiť. "Ja by som veľmi rada povedala, o čo tam išlo, ale sama neviem. Právne to chcel uchopiť Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ale nemyslím si, že sa mu to veľmi podarilo," priznala. Opozícia chcela od Danka vedieť, kedy bude pokračovať prerušená schôdza k odvolávaniu ministra Kaliňáka. "Nedozvedeli sme sa nič o tom, v akom časovom intervale bude schôdza pokračovať. Pána Danka máme nechať samého pouvažovať v jeho kancelárii. Je mi to naozaj ľúto, ale ja neviem, čo vlastne povedal. Máme ho nechať uvažovať," zdôraznila.

Na grémiu sa hovorilo aj o zmene Rokovacieho poriadku NR SR. "Ústavnoprávny výbor by mal navrhnúť zmeny. Počula som však veľa slov, ale význam mi nedávali. Nejaká zmena bude, ale ťažko povedať aká," povedala Blahová, podľa ktorej bude podstata novelizácie v určení maximálnej veľkosti transparentov v rokovacej sále. 

Zavádzanie pravidiel si opozícia vie predstaviť

Lipšic pripustil, že opozícia si vie predstaviť zavedenie pravidiel pre používanie vizuálnych pomôcok, ale len pokiaľ ide o vzhľad, nie o ich obsah. Nepáči sa mu zároveň, že rétorika Smeru-SD, ktorého predstavitelia v minulosti označovali vtedajšiu premiérku Ivetu Radičovú ako klamárku, za urážlivú považovaná nebola, ale keď tak nazve súčasná opozícia Kaliňáka, berie sa to inak. "Dať koalícii kompetenciu rozhodovať o tom, ktoré vyjadrenia urážlivé sú alebo nie, to je ohrozenie parlamentnej demokracie," myslí si Lipšic.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič je presvedčený, že povedať poslancovi, že môže hovoriť, ale nemôže používať vizuál, je, ako keby povedali učiteľke, že nemôže používať pomôcky. "Sloboda prejavu sa vzťahuje aj na vizuál. Andrej Danko vracia Slovensko do 50. rokov minulého storočia, vtedy komunisti rozhodovali o tom, či niekto môže niečo vysloviť, alebo nie," myslí si. Na margo údajne hroziaceho fyzického konfliktu Matovič povedal, že sa mu vyhrážali, že ak neodstráni transparent, zavolajú ochranku, aby ho zobrala. Na to im povedal, že v takom prípade sa na plagát postaví. "Žiadny fyzický konflikt nehrozil, pretože policajti by nikdy do fyzického konfliktu s poslancami nešli, ani keby si to želal Kaliňák či Danko," doplnil Lipšic.

Matovič vo štvrtok roztiahol v rokovacej sále transparent s fotografiami ministra Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka s textom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Viac o téme: Robert KaliňákIgor MatovičSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu