Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci #Siete nedôverujú Procházkovi, založili platformu: Budú voliť nového predsedu

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda koaličnej strany #Sieť Radoslav Procházka stratil dôveru piatich poslancov #Siete - Martina Fedora, Andreja Hrnčiara, Kataríny Cséfalvayovej, Eduarda Adamčíka a Igora Janckulíka. Tí preto zakladajú Platformu za zodpovednú politiku, v rámci ktorej budú pôsobiť v Národnej rade SR a budú podporovať vládu. Oznámili to dnes po tom, ako predčasne opustili rokovanie predsedníctva #Siete.

"Rozhodli sme sa založiť platformu, ktorej sme dali pracovný názov Platforma za zodpovednú politiku," povedal Fedor. Platforma má štyri body. Poslanci v nej konštatujú, že Procházka stratil ich dôveru. "Nereprezentuje naše názory a postoje," vyhlásil Fedor. Deklarujú v nej tiež pretrvávajúcu podporu programovému vyhláseniu vlády. "Ďalej podporujeme a požadujeme napĺňanie politických priorít strany #Sieť tak, ako boli prezentované a zapisované v priebehu zostavovania koaličnej vlády," doplnil Fedor.

Poslanci si uvedomujú, že politická legitimita je odvodená od vôle poslancov NRSR. Preto ďalej vyhlasujú, že nimi poverení zástupcovia ich budú zastupovať na rokovaniach koaličnej rady. "Budeme kontaktovať koaličných partnerov a budeme ich informovať o vzniknutej situácii," uzavrel Fedor.

Hrnčiar vysvetlil, prečo poslanci opustili rokovanie predsedníctva hneď po jeho začiatku. Dôvodom ich odchodu bolo, že Procházka odmietol vziať späť svoje rozhodnutie o vylúčení Hrnčiara a Fedora z predsedníctva. "Takéto predsedníctvo pre nás stratilo legitimitu," zdôraznil Hrnčiar. Pätica označila Procházkovo rozhodnutie o vylúčení za nedemokratické.

Poslanci pri príchode na predsedníctvo neboli veľmi zhovorčiví. Vyjadrila sa len Alena Bašistová, ktorá na rokovaní zostala. Pred začiatkom uviedla, že predsedníctvo by sa malo dohodnúť na konaní predčasného snemu. Na ňom by strana mala voliť nového predsedu. Ako možná nová predsedníčka sa spomína Katarína Cséfalvayová.

"Očakávam, že sa dohodneme na predčasnom sneme," povedala Bašistová. Neprezradila, koho by rada videla ako predsedu. V strane je podľa nej dosť odborníkov a vedela by si predstaviť niekoho z nich. Ona sama nemá ambíciu kandidovať. Na otázku, či by mal Procházka kandidovať za predsedu opäť odpovedala, že by sa mal zamyslieť nad smerovaním strany a nad komunikáciou. 

#Sieť má vnútorné problémy už dlhšie. Viacerí poslanci nedávno vyslovili nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Radoslava Procházku viesť stranu. Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík hovoria o nedemokratických spôsoboch vedenia strany, nekomunikácii aj o chýbajúcej sebareflexii a hádzaní zodpovednosti na druhých.

Procházkovi vyčítajú aj to, ako informoval médiá o situácii v #Sieti. Oznámil, že odvolal Andreja Hrnčiara z funkcie prvého podpredsedu #Siete a Martina Fedora z postu člena predsedníctva. Ako dôvod uviedol postup poslancov, ktorí si poza jeho chrbát mali dohodnúť stretnutie o možnostiach spolupráce so Smerom-SD a Mostom-Híd.

Nového predsedu si strana bude voliť na mimoriadnom sneme

Mimoriadny snem #Siete, na ktorom si strana bude voliť nového predsedu, sa uskutoční 13. augusta v Trnave. Rozhodlo o tom dnešné predsedníctvo strany, oznámil predseda Radoslav Procházka. Nepovedal, či bude opäť kandidovať za šéfa strany. 

Predsedníctvo tiež určilo za prvého podpredsedu ministra dopravy Romana Brecelyho. Vo funkcii nahradil odvolaného Andreja Hrnčiara, ktorý spolu so štyrmi poslancami Siete vyslovil Procházkovi nedôveru. Novými podpredsedami sú aj Alena Bašistová a Jozef Kamenický. Nahradili Katarínu Macháčkovú a Miroslava Beblavého, ktorí zo #Siete odišli po tom, čo strana vstúpila do vlády so Smerom-SD.

Členom predsedníctva sa dnes stal Igor Adamec. Z tohto postu nedávno Procházka odvolal Martina Fedora, ktorý spolu s Hrnčiarom a ďalšími poslancami vytvárajú platformu. Procházka sa dnes k platforme nevyjadril. "V záujme toho, aby sme neškodili príprave snemu, sme sa rozhodli, že si nebudeme odkazovať cez médiá," reagoval Procházka.

Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík dnes odišli z predsedníctva hneď po jeho začiatku. Procházka totiž odmietol vziať späť svoje rozhodnutie o vylúčení Hrnčiara a Fedora z predsedníctva. Pätica označila Procházkovo rozhodnutie o vylúčení za nedemokratické.

Predsedníctvo sa vyjadrilo aj k referendu, v ktorom Briti rozhodli o odchode ich krajiny z Európskej únie. "Rešpektujeme rozhodnutie britských voličov v referende. Jeho výsledok však vnímame ako oslabenie celej Európy. EÚ považujeme za najúspešnejší geopolitický a sociálno-ekonomický projekt v moderných dejinách západnej civilizácie. V plnom rozsahu sa k účasti na tomto projekte hlásime a podporujeme ho," vyhlásilo predsedníctvo #Siete. Predstavitelia strany sa budú podľa Procházku usilovať o to, aby slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo dôstojnou a úspešnou reprezentáciou Slovenska. 

Viac o téme: Radoslav Procházka#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu