Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sulík vyzýva Hrnčiara k ráznemu kroku: Liberáli chcú odstúpenie podpredsedu

Andrej Hrnčiar
Andrej Hrnčiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady SR Andrej Hrnčiar (#Sieť) by sa mal vzdať funkcie vo vedení parlamentu. Myslí si to predseda opozičnej SaS Richard Sulík a šéfka poslaneckého klubu liberálov Natália Blahová.

"Vytvorenie platformy piatich poslancov zo strany #Sieť nie je len vnútorná záležitosť vládnej koalície a predsedu #Siete Radoslava Procházku. V parlamente došlo k ďalšiemu triešteniu tejto strany. Rozklad #Siete znamená, že zotrvanie Andreja Hrnčiara na pozícii podpredsedu parlamentu je v rozpore s princípmi, na akých bolo vedenie NR SR kreované," uviedli vo vyhlásení Sulík a Blahová.

Obaja preto očakávajú, že sa Hrnčiar svojej funkcie vzdá. "Je v rozpore s parlamentnou tradíciou i zdravým rozumom, aby päť nezaradených poslancov malo svojho podpredsedu parlamentu," dodali liberáli. #Sieť má vnútorné problémy už dlhšie obdobie. Piati poslanci - Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík hovoria o nedemokratických spôsoboch vedenia strany, nekomunikácii aj o chýbajúcej sebareflexii a hádzaní zodpovednosti na druhých. Procházka podľa nich nemá predpoklady na vedenie strany.

Poslanci založili Platformu za zodpovednú politiku. V nej konštatujú, že Procházka stratil ich dôveru a nereprezentuje ich názory. Deklarujú tiež podporu programovému vyhláseniu vlády, podporujú a žiadajú napĺňanie politických priorít strany #Sieť tak, ako boli prezentované a zapisované v priebehu zostavovania koaličnej vlády. Poslanci tiež chcú mať svojho zástupcu na rokovaniach s koaličnými partnermi.

Situáciu v #Sieti bude riešiť mimoriadny snem v Trnave 13. augusta. Strana si tam zvolí nového predsedu. Procházka nepovedal, či bude opäť kandidovať. Ako možný kandidát sa spomína Katarína Cséfalvayová.

Viac o téme: FunkciaPodpredsedaSaSRichard SulíkAndrej Hrnčiar#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu