Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskí politici reagujú na masakru v Bruseli: Flašíková zhrozená, Kollár to predpovedal

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Teroristické útoky v Bruseli zasiahli aj slovenských politikov. Masaker ich pobúril, čo dali aj zjavne najavo. Najemotívnejší prejav zaujal Boris Kollár či Richard Sulík. Flašíková-Beňová bola z toho zhrozená. Čo si myslia o útokoch naši politici a ako zareagovali, keď sa o hroznom čine dozvedeli?

Alojz Hlina: Európa už nikdy nebude rovnaká

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Neviem kto v Euróskej únii učí, alebo radí v stratégii, každopádne by ho mali prepustiť.
Ihneď! Európa už nikdy nebude taká ako bola. Nekontrolovanou imigráciou si EU pustila do priestoru tisícky ľudí, ktorí sú pripravení zničiť našu slobodu. Európa má teraz tisícky "piatych kolón", ktoré sú pripravené zaútočiť zvnútra. Aj kvôli dnešným útokom, teraz EU pritvrdí, čo na druhej strane zaktivuje "piate kolóny", v ich boji. Zamotaný kruh. Budeme potrebovať veľa múdrosti, ako to zvládnuť.

Juraj Droba: Teroristom treba ukázať prostredník

Juraj Droba
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: glob)

Pre všetkých, ktorí mali podiel na zabití Krista, bol vztýčeným prostredníkom jeho prázdny hrob. Tento pomyselný prostredník treba ukazovať znova a znova aj všetkým teroristom, ktorí útočia na náš svet a ktorí vraždia zákerne a náhodne. Nezlomíte nás. Naopak, posilníte v nás pocit spolupatričnosti a solidarity. Povyťahujeme vás zo všetkých dier, nech ste zalezení kdekoľvek na svete.

Miroslav Beblavý: Apokalypsa priťahuje mladých mužov

Slovenskí politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Islámsky radikalizmus podporujú a teroristické útoky v Európe dnes páchajú aj ľudia v Európe narodení. Tento typ apokalypsy dnes priťahuje najmä mladých mužov narodených v Tunise, ale aj v Bruseli, na predmestiach Paríža, ale aj Damašku.

Každý, kto sa tejto téme venuje, vie, že za zlyhaním európskej bezpečnosti je dnes najmä:
- veľký počet radikalizovaných mladých mužov, ktorých spravodajské služby jednoducho nestíhajú tak intenzívne sledovať, ako boli zvyknuté pri malom počte radikálov. (Nehovoriac o tom, že niektoré služby - ako belgická - sú pomerne dysfunkčné.)
- voľný európsky priestor, kde neexistuje fungujúca centralizovaná zodpovednosť, zber informácií ani kapacita na spoločné konanie, ale existuje spoločný priestor, v ktorom sa ľudia, peniaze aj tovary hýbu bez obmedzení.

Na ochranu hraníc bez ohľadu na terorizmus potrebujeme Európsku pohraničnú stráž (možno ešte silnejšiu oproti návrhom EK z decembra), ale v tejto situácii sa treba seriózne venovať najmä otázke, ako ochrániť našu bezpečnosť v rámci týchto hraníc.
Treba urýchlene rozhodnúť, či zriadiť Európsku spravodajskú službu a protiteroristické centrum a aké má mať právomoci. Treba do toho tiež dať reálne peniaze a vôľu. Treba tiež vyhodnotiť stratégiu voči Islámskemu štátu. Američania zatiaľ odmietli do likvidácie ISIS dať všetky svoje kapacity s argumentom, že ISIS nepredstavuje životné ohrozenie americkej bezpečnosti a nie je jasné, čo by sa stalo potom. Je to aj európsky postoj alebo ideme aj do pozemných operácií v Sýrii?

Napriek vážnym omylom, ktorých sa americkí prezidenti určite dopustili (viď vojna v Iraku), na území USA sa od 11. septembra 2001 nepodarilo dokonať jediný vážny teroristický útok (s výnimkou útoku v San Bernardine, ktorý však samostatne zrealizoval radikálny manželský pár bez priameho spojenia s ISIS či Al Kajdou). V USA žijú 2-4 milióny ľudí arabského pôvodu. Američanov netreba nutne kopírovať, ale treba sa poučiť.

Richard Sulík: Sme vo vojne

Slovenskí politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Skutočne brániť znamená uzavrieť a dôsledne chrániť svoje hranice, vykázať všetkých, ktorí naše zriadenie ohrozujú (takzvaní Gefährder, len Nemecko ich eviduje 8 tisíc, Francúzsko 10 tisíc), vykázať všetkých cudzincov, ktorí v Európe páchajú priestupky trestné činy. Riešenie určite nie je dohoda s Tureckom, na konci ktorého je bezvízový styk pre 75 miliónov Turkov. Pozostalým úprimnú sústrasť.

Boris Kollár: Predpovedal som to pred 10 mesiacmi

Slovenskí politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Nemám slov, keď som na to upozorňoval pred 10 mesiacmi, mali ma za extrémistu. Slniečkari sa išli potrhať, že šírim poplašné správy, stále tvrdím tým, že sme ich sem napúšťali, stratili sme náš pokoj, kľud, bezpečie a obávam sa, že aj budúcnosť. To, že ich Merkelová pozvala, je neodpustiteľný hriech spáchaný na národe a Európe! To, že sa zaprdenci, dedkovia a ožralkovia, teda čelní predstavitelia EÚ nevedia rázne postaviť a účinne chrániť naše hranice, že spôsobili tento stav by mali okamžite rezignovať a ísť do dôchodku ak nie rovno pred súd. Pozrite, čo spôsobuje premrštený humanizmus, spolupatričnosť a ´dalšie debilné žvásty, nech teraz bežia tým rodinám, čo im tam zabili otcov a matky, hovoriť o humanizme. Nie, toto je celé zle a, bohužiaľ, už nič nebude ako predtým. Je mi strašne ľúto tých ľudí.

Monika Flašíková Beňová: Nesmieme sa ovládnuť strachom

Monika Flašíková Beňová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Priamo z Bruselu si dovoľujem vyjadriť rodinám, blízkym a priateľom obetí dnešných útokov úprimnú, hlbokú sústrasť a spoluúčasť. Zároveň si pre všetkých zranených želám skoré uzdravenie. Terorizmus v „hlavnom meste Európy“ je opakovaným útokom na všetkých, na celú Európsku úniu a na nás, jej občanov. Bohužiaľ ide o ďalšie smutné pripomenutie toho, že extrémisti žijú medzi nami, nezastavia sa pred ničím a je potrebné s nimi oveľa účinnejšie bojovať.

Nesmieme sa však nechať ovládnuť strachom. Ani tým, ktorý sa v nás snažia zasiať islamskí radikáli, no už vôbec nie tým, ktorý sa objavuje v podobe stále častejšie sa objavujúcich xenofóbnych postojov. Zlu a nenávisti, ktoré extrémizmus v akejkoľvek svojej podobe predstavuje, sa vieme postaviť len spoločne. Odporné násilie, radikalizmus a fanatizmus nás potom nikdy neporazia.

Andrej Kiska: Útok na demokraciu

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Belgicko sa dnes stalo obeťou tragického teroristického útoku. Početné obete nás všetkých napĺňajú veľkým smútkom. Úprimnú sústrasť pozostalým obetí. Je to útok na demokraciu a na naše hodnoty. Nedajme si vziať našu slobodu a spôsob života.

Branislav Škripek: Imámovia nakazili celú generáciu

Branislav Škripek
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Výbuchy ma zastihli v budove EP v Bruseli. Ja aj moji spolupracovníci sme v poriadku, hoci stanicou metra Maalbeek, kde bomba vybuchla chodíme pravidelne.
To, čo môže skutočne pomôcť nie je ani tak zvýšená kontrola na hraniciach, lebo táto časovaná bomba sa prenáša v ľudských srdciach. V mene bezbrehej slobody sme dovolili sektárskym imámom nakaziť celú zúfalú generáciu mladých moslimov. Tragické následky sme mohli vidieť dnešné ráno. Je prirodzené, že mnohí z nás citia strach, hnev a pomstu. Neznížme sa však nikdy na túto úroveň boja. Nech je našou odpoveďou reakcia civilizovaných a hodnotových ľudí, ktorých motivuje úcta k človeku a k spravodlivosti a nie nenávisť a strach.

Peter Pellegrini: Ľútosť a zdesenie

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Slovami nemôžem vyjadriť ľútosť a zdesenie, ktoré pociťujem v súvislosti s tragickými udalosťami v Belgicku. Dôrazne odsudzujem všetky teroristické útoky a verím, že do budúcna budeme schopní spoločnými silami vzdorovať šíreniu terorizmu v celej Európe. Zároveň som dnes poslal predsedníčke Senátu Belgického kráľovstva a predsedovi Poslaneckej snemovne sústrastný list.

Veronika Remišová: Dôležitá je spolupráca medzi krajinami

Slovenskí politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Úprimná sústrasť obyvateľom Belgicka a každému, kto pri tomto barbarskom čine stratil blízku osobu. Dúfam, že medzi obeťami nebudú Slováci, zasiahnutú stanicu metra som kedysi sama používala na cestu do práce. Útoky opäť potvrdzujú dôležitosť spolupráce medzi krajinami Európy a účinnú koordináciu pri odhaľovaní a postihovaní zločincov. Zároveň si musíme dať pozor, aby sa niektorí politici nesnažili za obavy z terorizmu skrývať zlé riadenie a rozkrádanie štátu. Nič tak neohrozuje štát ako tajná služba, ktorej niektorí príslušníci sa starajú hlavne o vlastné obohatenie.

Robert Fico: Potvrdili sa informácie o terorizme

Slovenskí politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Chcem vyjadriť sústrasť, ale aj veľké pohoršenie nad tým, že niekto chce riešiť politickú agendu zabíjaním nevinných. To, čo sa udialo v Bruseli, Paríži alebo v Ankare je niečo nepredstaviteľné pre nás na Slovensku, pretože žijeme v relatívnom kľude. Žiaľ, potvrdili sa informácie, ktoré sme prezentovali pred pár týždňami, že hrozba terorizmu v EÚ je najvyššia za posledných 10 rokov. V súvislosti s dnešnými útokmi som zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady.

Viac o téme: MetroTerorizmusVýbuchyBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu