Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajné dokumenty o budúcnosti Európy: Obrovský tlak na Merkelovú, TOTO je budúci osud Grécka

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) údajne diskutovali o možnosti vyvinúť tlak na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby poskytla Grécku úľavu na dlhu, v opačnom prípade sa MMF stiahne zo záchranného programu.

S odvolaním sa na prepis údajnej konverzácie z 19. marca z portálu WikiLeaks o tom informovali agentúry Bloomberg a Reuters.Traja predstavitelia MMF mali údajne označiť utečeneckú krízu, hroziaci odchod Británie z EÚ a júlový termín Grécka na úhradu splatných dlhopisov v hodnote 2,3 miliardy eur za kľúčové udalosti, ktoré by mohli zvýšiť nátlak na EÚ. 

Predstavitelia MMF mali diskutovať o bližšie neurčenej "udalosti", ktorá si vynúti definitívne ukončenie rokovaní o záchrane Grécka. "Pozrite sa, pani Merkelová, máte pred sebou otázku, čo je nákladnejšie: pokračovať bez MMF a povedať parlamentu, že MMF je mimo hry, alebo schváliť odpísanie dlhu, ktoré podľa nás Grécko potrebuje, a udržať nás na palube? Správne?" cituje WikiLeaks šéfa MMF pre Európu Poula Thomsena. Šéfka misie MMF v Grécku Delia Velculescuová údajne odpovedala, že moment, keď fond túto otázku položí, sa blíži.

Hovorca MMF sa na otázku agentúr Bloomberg aj Reuters o prepise rozhovoru odmietol vyjadriť s tým, že fond nikdy nereaguje na spravodajské úniky či správy o interných diskusiách.Táto údajná konverzácia len zdôrazňuje napätie, ktoré aj po šiestich rokoch a troch záchranných balíkoch stále rozdeľuje veriteľov Grécka. MMF sa škriepi s Európskou komisiou ohľadne fiškálnych opatrení, ktoré musí najviac zadlžená krajina EÚ vykonať, aby splnila stanovené rozpočtové ciele. Nemecko a ďalšie krajiny eurozóny zas trvajú na tom, že MMF bude musieť finančne vypomôcť, ak má záchrana Grécka pokračovať.

Grécko už na informácie WikiLeaks zareagovalo. "Grécka vláda žiada MMF o vysvetlenie, či vytváranie podmienok pre bankrot Grécka, tesne pred britským referendom, je oficiálny postoj fondu," povedala hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová. Podľa ďalšieho predstaviteľa Grécka je prepis dôkazom, že MMF chce vytvoriť udalosť, aby prinútil partnerov z EÚ prijať jeho názory. O to viac, že údajná súvislosť s britským referendom a rokovaniami o záchrane Grécka zvyšuje riziko ďalšej destabilizácie EÚ.

"Hoci MMF vstúpilo do gréckeho programu od úplného začiatku, pretože má technické znalosti a môže konať spôsobom, akým členské štáty EÚ nemôžu, MMF hralo a stále hrá úlohu zlého policajta," myslí si Aristides Hatzis, profesor práva a ekonomiky na Aténskej univerzite. "Ak odíde, Grécko oveľa ľahšie prekoná slepú uličku, keďže rokovania s Európanmi budú politické a tie nemajú pravidlá."

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu