Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Štatistický úrad si pripísal kiks: Nervy robil počas volieb aj informačný systém!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Napínavé čakanie na výsledky parlamentných volieb sa nezaobišlo bez menšej drámy. Krušné chvíľky zažil najmä Štatistický úrad SR a samotné komisie, pretože zlyhal systém na spracovanie výsledkov.

Na predbežné výsledky a ich aktualizácie sa čakalo neobvykle dlho, v istú chvíľu dokonca nefungovala ani stránka samotného úradu. Tesne pred druhou hodinou bolo spočítaných iba 18,5% okrskov, na istú dobu sa progres zasekol a zdalo sa, že niečo nie je v poriadku. Problémy si všímali ľudia na sociálnych sieťach, pozdvihnuté obočie vyvolal aj v centrálach strán.

Na spracovanie výsledkov bol tentokrát použitý štatistický úrad Integrovaný volebný informačný systém (IVIS). V akcii bol od roku 2013 použitý už v štyroch typoch volieb, no pri parlamentných voľbách malo ísť o jeho premiéru.

A hoci sa v oficiálnych vyjadreniach uvádza, že systém môže zrýchliť sumarizáciu výsledkov, tentoraz bol opak pravdou. Podľa medializovaných informácií sa niektoré komisie nevedeli do systému prihlásiť a museli výsledky spracovávať ručne, čo následne spôsobilo meškanie.

Zlyhal tak projekt, ktorý predtým úspešne absolvoval tri skúšky, pričom poslednú ešte v utorok. Ako informuje Denník N, je častou systému, ktorý stál približne 20 miliónov eur bez DPH a zaplatený bol prevažne z eurofondov.

Viac o téme: Voľby 2016Štatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu