Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Volebná noc alias neúspech Roberta Fica: Veľa štastia pri zostavovaní vlády, odkazujú Nemci

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Pod názvom "Ťažké zostavenie vlády na Slovensku - Po prvý raz pravicoví extrémisti v parlamente" prináša súhrnný materiál o výsledkoch sobotňajších parlamentných volieb Stredonemecký rozhlas (MDR).

Podľa neho sociálni demokrati premiéra Roberta Fica, ktorý môže byť po tretí raz predsedom vlády SR, prišli o absolútnu väčšinu a musia rátať s tvrdými rokovaniami. Po prvý raz sa do parlamentu v Bratislave dostali pravicoví extrémisti. Za hlavnú tému predvolebnej kampane označuje elektronické médium migračnú krízu a pripomína, že hranicu zvoliteľnosti prekonalo osem politických subjektov.

MDR pripomína nočné vyjadrenia lídra Smeru-SD o "patovej situácii" a jeho jasné slová na margo vytvorenia nového vládneho kabinetu: "Nebude to ľahké". Na margo prvej účasti Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu MDR píše, že tento subjekt sa vyvolávaním protiutečeneckých a protirómskych nálad pohybuje na hranici legality. O jeho lídrovi poznamenáva, že už opakovane čelil obvineniu z rasizmu a extrémizmu, avšak nikdy ho právoplatne neodsúdili.

Za "ťažký debakel" označuje MDR volebný výsledok SDKÚ, ktorá do roku 2012 trikrát stála na čele vlády SR a v osobách Mikuláša Dzurindu a Yvety Radičovej ponúkla dvoch premiérov.

Tak prvý, ako aj druhý program verejnoprávnej nemeckej televízie ARD a ZDF informovali o prvých trendoch hlasovania na Slovensku už v priebehu uplynulej noci. ARD pripomína v aktualizovanom materiáli na internetovom servere straty vládnej strany Smer-SD, ktorej výsledok je podstatne horší ako sa očakávalo, ale aj prekvapujúcu účasť viacerých pravicových strán v novozvolenom parlamente

Mienkotvorný nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nazval spravodajstvo o parlamentných voľbách na Slovensku 2016 slovami "Ťažké straty pre vládnu stranu". Pod titulkom "Neúspech pre Roberta Fica: Vládna strana stratila absolútnu väčšinu" informuje o výsledkoch volieb internetové vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Focus.

Tlačová agentúra DPA venovala a venuje volebnému i povolebnému dianiu na Slovensku nemalú pozornosť. Sociálni demokrati premiéra Roberta Fica utrpeli podľa jej materiálu značnú prehru, ale zostávajú najsilnejšou politickou silou krajiny pred SaS pod vedením eurokritika Richarda Sulíka známeho z účinkovania vo viacerých nemeckých televíznych talkšou reláciách, píše nemecká agentúra.

Podľa DPA je z ôsmich politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu v Bratislave, viacero ťažko politicky predvídateľných. Výsledok naznačuje ťažké rokovania o vytvorení novej vlády, konštatuje. Nemecká agentúra ponúkla už svojim odberateľom okrem iného aj portrét lídra strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu