Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vzbura v KDH, rozčarovaní poslanci sú v šoku: Dýka do chrbta od tajného agenta Smeru?

Marián Kvasnička
Marián Kvasnička (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tajný agent Smeru? Poslanec KDH Marián Kvasnička pobúril svojich straníckych kolegov, keď sa ako sólo hráč rozhodol nominovať na šéfa NKÚ vlastného kandidáta. Vedenie mu pohrozilo, aby kandidátku stiahol, inak bude vylúčený. Toto nie je prvý Kvasničkov prešľap. Zhruba pred pol rokom napísal kolegom otvorený list, v ktorom prehovoril, čo si o fungovaní strany myslí.

Poslanci Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (Oľano) sa vzbúrili proti svojim stranám. Narozdiel od svojich kolegov, obidvaja navrhli vlastného kandidáta na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). S Henrietou Crkoňovou, ktorú navrhujú, by Smer problém mať nemal, pokojne by za ňu zahlasoval. U Kvasničku však nejde o prvý prešľap voči spolupracovníkom a dvíha im tlak aj teraz.

Otvorený list straníkom

Podľa medializovaných správ sa Kvasnička ešte prednedávnom vzbúril proti kolegom a vedeniu z KDH. Zhruba pred pol rokom napísal kolegom list, v ktorom skritizoval farizejské pomery v strane. „Pomaly viem naspamäť všetky tie floskuly, finty, frázy a farizejstvá, v ktorých predstierame iné, než si myslíme a cítime. Pokrytectvo som pomaly začal vnímať ako normu, intrigovanie ako pravidlo,“ napísal v liste svojim kolegom Kvasnička.

Chcú ho vylúčiť z klubu

Kvasnička sa ani nebojí, že ho strana vylúči z klubu. "Nikdy som nebol zalepený strachom o miesto na kandidátke. V živote verejného činiteľa často prichádzajú chvíle konfliktu medzi svedomím a disciplínou. Rozhodol som sa s pocitom požehnania vypočuť hlas svedomia, srdca a zodpovednosti voči ľuďom, ktorí mi zverili mandát poslanca. Ten budem vykonávať naďalej, pretože o identitu kresťanského demokrata ma nemôže obrať nijaké rozhodnutie zhora," odkázal. Medzitým však sa sám vzdal poslaneckého mandátu a predsedníctva v strane.

Ďalší list kolegom

Z mailu, ktorý máme k dispozícii, Kvasnička podľa svojho asistenta navrhol kandidáta NKÚ v spoločnom postupe s Kuffom. "K podaniu návrhu kandidáta na voľbu NKÚ zaslal predsedovi hnutia a predsedovi poslaneckého klubu argumentárium dôvodov, ktoré ho viedli k samotnému podaniu spolu s poslancom Kuffom," s tým, aby ho predsedovia strán dali prečítať členom predsedníctva a členom poslaneckého klubu. Keby sa tak nestalo, Kvasnička by argumenty v prospech jeho kandidátky poslal všetkým členom.

Vyhýba sa mentálnemu teroru

Od návrhu Crkoňovej sa Kvasnička vyparil. Kolegovia z KDH sa mu nemôžu dovolať. My vieme, že sa na týždeň utiahol do ústrania. "Kvôli závažným zdravotným dôvodom (chronický únavový syndróm a vertigo) bude počas celého najbližšieho týždňa mimo parlamentu, v prísnom kľudovom režime a s minimálnym komunikačným dosahom, aby chránil svoje zdravie a vyhol sa možnému mentálnemu teroru," píše sa v maile.

V KDH sú v šoku

Kvasnička ešte vo štvrtok podpísal kandidatúru Žilinku, ale v piatok poobede bolo všetko inak. "Kvasnička ešte vo štvrtok po rokovaní parlamentu sedel na klube a oslavoval meniny Gibalovej a nikto nič netušil a ani on nič nepovedal, že čo spraví," povedal nám náš zdroj. A netušia to ani straníci. "Nikto netuší, o čom mu ide. Iba by som špekuloval, čo je za tým," povedal pre Topky popredseda klubu KDH Pavol Zajac. V kuloároch sa špekuluje, že je za tým Smer, ktorý ju mal navrhnúť cez Kuffu a Kvasničku ako trójskeho koňa.

V sobotu sa na zasadnutí predsedníctva preto kresťanskí demokrati zhodli, že ak Kvasnička kandidátku Crkoňovej nestiahne, zrušia mu mandát. Navyše, poslanec absolútne nekomunikuje s kolegami. "Nedvíha telefóny a nekomunikuje," potvrdil nám Pavol Zajac. Podľa Zajaca majú na Kvasničku v strane každý osobný názor, ale sami krútia hlavami, prečo sa tak rozhodol.

Opozíciu búra aj Frešo a Fico sa smeje

Iba pred pár dňami sme informovali, že aj za Frešovou nomináciou kandidáta NKÚ majú ťahať nitky z pozadia Smeru. Ten nominoval narozdiel od celej opozície kandidáta Karola Mitríka. Opozícia ho za to skritizovala, tento krok nechápala ani dvojka v SDKÚ Ľudovít Kaník. Celá hra o opozičného kandidáta NKÚ môže vyhovovať Smeru. Fico môže zase raz ukazovať, aká je opozícia nejednotná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu