Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ostrý Matovič: Frešo si osvojil Ficovho kandidáta, Kuffa robí premiérovi alibi!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo si osvojil kandidáta Roberta Fica na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Preto na funkciu šéfa NKÚ navrhuje bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka, o ktorom Fico pred dvoma rokmi povedal, že si ho ako šéfa NKÚ vie predstaviť. Tvrdí to predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý s väčšinou opozície podporuje zástupcu riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR Maroša Žilinku.

Poslanec Štefan Kuffa z rovnakého hnutia však spolu s Mariánom Kvasničkom z KDH navrhli na post Henrietu Crkoňovú. Ako povedal Igor Matovič v relácii RTVS - O 5 minú 12 na, poslanci za Smer-SD budú "Žilinku ignorovať, lebo sa ho boja. Zvolia si Mitríka alebo Crkoňovú, o ktorých vedia, že budú len 'slabúčko hryzkať'. Dotiahnu tak do dokonalosti Paškove slová: "Vyhraj voľby a môžeš všetko!"

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana je jediným kandidátom opozície Žilinka. Ako uviedol, keď navrhovali Žilinku ako kandidáta, rokovali s ostatnými opozičnými partnermi. Frešovi vyčíta, že keď riaditeľa Slovenskej informačnej služby za vlády Ivety Radičovej navrhoval, s opozíciou nerokoval o jeho podpore. "Prečo ste neprišli za ostatnými kolegami a nezískavali podporu? Kým my sme rokovali v opozícii, vy ste rokovali so Smerom," pýtal sa Abrhan.

Frešo uviedol, že so Smerom nerokoval a predkladá najlepšieho kandidáta. "Neviem posúdiť, či je Mitrík priechodný, je to v rukách Smeru. Som poriadny politik, čestne sa k tomu staviam, dávam najlepšieho kandidáta," uviedol Frešo a dodal, že Mitríkov profil zodpovedá nárokom na podobnú funkciu napríklad v Českej republiky alebo Maďarsku. 

O post šéfa NKÚ sa uchádzajú traja kandidáti a je čas, "keď jeden kandidát už musí byť zvolený". Tvrdí to podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD). Myslí si, že "vedenie strany bude vyvíjať istý tlak, aby kandidát už zvolený bol". V relácii verejnoprávneho média naznačil, že so Žilinkom môže mať vládna strana "problém". "Bola to veľkorysá ponuka Smeru, že sme ochotní zahlasovať za kandidáta, ktorého ponúkne opozícia," povedal Číž. Podľa podpredsedu NR SR však nový predseda NKÚ musí spĺňať elementárne požiadavky a musí byť nezávislý. "Otázka nestrannosti je dôležitá. Pán Žilinka bol pravou rukou pána Lipšica. Odborné schopnosti pána Žilinku nespochybňujem, ale zďaleka ho nemožno predstavovať ako nestranného kandidáta," povedal Číž. Žilinka bol štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra v rokoch 2010 - 2012, keď rezort viedol Daniel Lipšic. 

Kandidatúru Henriety Crkoňovej v relácii obhajoval Štefan Kuffa. Má na ňu "najlepšie referencie" a je presvedčený, že bude zodpovedne zvládať tento post. "Kto sa jej bojí, nemá čisté svedomie," uviedol Kuffa a dodal, že možnosť navrhnúť iného kandidáta ako zvyšok opozície si uplatňuje ako poslanec. "Za návrhom Henriety Crkoňovej si stojím a som presvedčený, že je najlepšou kandidátkou na tento post. Som presvedčený, že šancu má"

Matovič hovoril s Kuffom o tom, prečo navrhuje inú kandidátku ako zvyšok OĽaNO. "S Kuffom som strávil tri hodiny, hovoril som mu o tom, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii, že pomáha robiť Ficovi alibi. Snažil som sa mu vysvetliť, že to nie je zodpovedné. Na klube všetci jeho konanie odsúdili," vysvetľoval šéf OĽaNO. Marián Kvasnička, ktorý Crkoňovú tiež navrhuje, z poslaneckého klubu KDH vystúpil. Crkoňovú pokladá opozícia za Ficovu kandidátku, keďže bola "trojkou na ministerstve školstva". Ako dodal Matovič, jej manžel kandidoval za Smer-SD a chváli sa fotkami, na ktorých je s premiérom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. 

Podpredseda klubu kreťanských demokratov Abrhan vylúčil, že by kandidatúru Žilinku, pod ktorou je podpísaných 60 poslancov z opozície, stiahli. "Nestiahneme ho, zúčastníme sa na voľbe," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu