Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR Nový šéf NKÚ Mitrík otvorene o svojich cieľoch: Budem riešiť všetky kauzy Smeru!

Nový šéf NKÚ Karol Mitrík. Zobraziť galériu (3)
Nový šéf NKÚ Karol Mitrík. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kontroverzná voľba šéfa NKÚ zamestnávala Slovensko niekoľko dní. Proti zjednotenej opozícii sa postavili traja poslanci z ich radov, ktorí postavili vlastného kandidáta. Jedným z nich bol aj bývalý šéf SIS a Dzurindov človek Karol Mitrík. Toho napokon zvolila smerácka väčšina. Opozícia sa proti tomu vzbúrila, Mitríka označila za kandidáta Smeru. O jeho nominácii, činnosti ešte z čias šéfa SIS a o jeho budúcnosti sme sa rozprávali s Karolom Mitríkom.

Ktorá veľká kauza z posledných rokov vás zaujala a myslíte si, že by si zaslúžila pozornosť NKÚ?

NKÚ nie je o kauzách. NKÚ je o systematickej kontrole, lebo už ak vyplávajú kauzy navonok, to už je úloha niekoho iného. To už je úloha orgánov, ktoré majú k tomu kompetenciu vyšetrovať. Ale NKÚ je o hľadaní a posudzovaní, či kontrolovaný subjekt ide s právnymi a rozpočtovými predpismi. Vtedy môže NKÚ konať. Pokiaľ sa už kauzy medializujú, to je úloha pre iných. Samozrejme, ak Národná rada požiada túto inštitúciu, tak má povinnosť konať.

Opozícia tvrdí, že nebudete reprezentant opozície? Ako vnímate tieto slová?

To sú slová. Ja sa chcem zakryť činmi. To znamená, postupom času budú môcť hodnotiť moje činy a pôsobenie tohto úradu. Lebo dnes je to len tvrdenie proti tvrdeniu. Ja budem tvrdiť, že budem zodpovedne pracovať a oni zase hovoria opak. Ja sa tejto hry nechcem zúčastniť, skôr chcem ukázať svojou dennodennou mravenčou prácou, že som hodný tohto postu a že ho zastanem. Pomôžem si ľudovou múdrosťou z roku 1910, kde sa hovorí o desatore starostu – keď pregazduješ zo súkromného, teda zo svojho, tak na vlastnú škodu. Ale keď pregazduješ z iného, tak na vlastnú hanbu. A ja tej hanby sa nechcem dožiť, preto budem cieľavedome a korektne konať.

Dávate im verejný prísľub, že budete riešiť aj veľké kauzy Smeru?

Všetky kauzy! Nielen kauzy Smeru. Všetky kauzy, ku ktorým budem mať kompetenciu.

Karol Mitrík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako vnímate fungovanie NKÚ pod Jasovským? Nezdá sa vám, že mohol oveľa viac tento úrad zachrániť verejných zdrojov?

Je to možno pohľad zvonku. Dnes by som o tom ešte nechcel detailne hovoriť, ja som ma len pohľad zvonku. V týchto dňoch sa prvýkrát zoznamujem s úradom, preto si netrúfam hodnotiť môjho predchodcu takto od pása.

Čo konkrétne ste spravili pre to, aby bola objasnená kauza Gorila počas Vášho pôsobenia v čele SIS?

Dám veľmi jednoduchú odpoveď. Ku kauze Gorila som sa v posledných dňoch toľko vyjadril a opakujem to, čo som povedal po inaugurácii, že ku kauze sa vyjadrovať nebudem, lebo to mne už neprislúcha.

Hovorili ste o svojej nominácii s Dzurindom a Ficom? O čom boli tieto rozhovory? Bol v tom aj nejaký politický obchod?

Nehovoril. Nebol (politický obchod – pozn. red.), nemám o tom vedomosť.

Ako vás presvedčil Frešo aby ste kandidovali?

Nebolo to ťažké presviedčanie, pretože stále som aktívny. Každý deň som doteraz pracoval a pracujem už aj dnes. A trošku ma aj lákalo. Ja som prezradil pre médiá kedysi už v roku 2012, keď pán Frešo nastúpil na post predsedu, tak som sa mu ponúkol, keď sa hovorilo o voľbe na post NKÚ. Vtedy ma pán Frešo odmietol, že ľudová platforma má iné predstavy. Tak som pokojne odišiel a pokračoval vo svojej privátnej aktivite.

Karol Mitrík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

S kým z politikov sa stretávate a ste kamaráti?

Po nástupe do informačnej služby mimo posledných stretnutí s pánom Frešom, som sa nestretával so žiadnymi politikmi. Moje aktivity vôbec nesúviseli s politikou. Keď predsa prevádzkujete lyžiarske stredisko, vypomáhal som okolo domu. Mali sme aj také ťažšie obdobie, kedy sme dochovávali mamičku, tam bolo treba veľa energie. Čiže tie aktivity, ktoré som mal predtým, som mal úplne naboku. Politiku som možno ani po očku nesledoval, nevedel som, čo sa deje.

Ako vyzeral váš pracovný deň potom, čo ste skončili ako šéf SIS po voľbách 2012?

Priznám sa, že nebolo to jednoduché, pretože byť riaditeľom SIS vyžaduje celého človeka na 24 hodín. A ak sa dostanete do tohto mlyna a ten mlyn sa zastaví, tak chvíľu trvá, že sa hľadáte. Aj mne to trvalo, možno dva mesiace, kým som sa zorientoval v civilnom živote. Ale nie preto, že by som sa nevedel zorientovať v civilnom živote, ale preto, že som nemal na sebe tlak. Nemal som povinnosti, aké som mal v službe. Chvíľočku trvá, kým sa organizmus adaptuje na iný rytmus, ale myslím, že je to prirodzené.

Venovali ste sa aj politike?

Keď som sa adaptoval, tak som na mnohé veci s nadhľadom hľadel. Potom som sa venoval podnikanie, nie politike, len podnikaniu. Len musím skončiť moju funkciu konateľa, pretože je to konflikt záujmov, do 30 dní ju musím položiť.

Akú agendu považujete ako nový šéf NKÚ za svoj cieľ ?

Agendy je toľko, že keď som povedal svojim podriadeným, nech mi povedia koľko je kontrolovaných subjektov, ku ktorým má ingerenciu NKÚ, tak odhadli, že je to určite cez desať tisíc. Samozrejme, všetkým sa chcem venovať. NKÚ zhruba len o tristo zamestnancoch nemá takú kompetenciu, aby mohol všetko zvládnuť. Ale tam, kde uvidíme, že sa nekoná v litere zákona, tam pôjdeme aj mimo plánovaného rozpisu kontrol, vytvorím podmienky na to. Rutinná pravidelná kontrola bude pokračovať ďalej na všetkých subjektoch.

Chceli by ste dosiahnuť väčšiu informovanosť?

Áno, jeden z cieľov, ktorý bude realizovaný medzi prvými. Informácia a mediálna prezentácie je navonok veľmi dôležitá, pretože nemému decku ani vlastná mať nerozumie. Môže byť poslušné, dobré, ale keď si nepovie, že je hladné, tak umrie. Tento úrad umiera postojačky, pokiaľ nedáva o sebe, o svojej činnosti dostatok informácií. Nielen informácie o tom, čo sme našli, ale aj informácie, kde konajú v súlade so zákonom, kde majú výborné výsledky. Aj týmto treba udeliť pochvalu, aj tých treba medializovať. Treba aj aj. O činnosti úradu je v každom prípade potrebné podávať viac informácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu