Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: Poškodzovanie mena mi za to nestojí, neovláda ma nikto

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nikto mi nestojí za to, aby poškodzoval moje meno alebo meno strany Smer-SD. Takto reagoval premiér Robert Fico (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy na otázky ohľadom káuz a problémov napríklad v zdravotníctve.

Fico tvrdí, že chce riešiť všetky problémy, ktoré sa vynoria. Odmieta, že by bol niekým ovládaný a že by v Smere-SD bola nejaká vojna. "Táto vláda je suverénna a na jej čele stojí premiér, ktorý sa volá Robert Fico a ktorého nikto neovláda," vyhlásil s tým, že všetko, čo sa nájde, sa bude riešiť. "Chceme vyčistiť všetko, čo sa dá. Nikto mi nestojí za to, aby mi poškodzoval meno alebo meno strany Smer-SD," zdôraznil.

Vláda podľa premiéra začína riešeniu vecí napomáhať. Pripomenul, že spolu s niektorými opozičnými politikmi sa pracuje na ďalšom rozpracovaní otázky schránkových firiem. Malo by sa týkať konečných užívateľov výhod v týchto spoločnostiach. Neopomenul ani štátne elektronické trhovisko, ktoré podľa neho pomáha v boji s korupciou. Zároveň poukázal, že sa chystajú zmeny systému menovania správnych rád neziskových organizácií ako sú napríklad nemocnice. Fico si nemyslí, že treba meniť tento systém aj v iných rezortoch. Podľa premiéra všetky významné pozície sa obsadzujú cez výberové konania.

Podľa Fica netreba vytvárať atmosféru, že je všetko na Slovensku čisté. Rozdiel medzi jeho vládou a tými pravicovými je podľa neho v tom, že tento kabinet v prípade káuz koná. "Keď bolo u pána Uhliarika toľko predražených nákupov, odstúpil niekedy minister?" pýtal sa premiér. V súvislosti s opozíciou uviedol, že neponúka alternatívu voči Smeru-SD. "To, čo tu ponúka, je alternatíva nenávisti," vyhlásil. Premiéra mrzia kauzy, ktoré sa objavili, pretože sa tým prekrývajú dobré hospodárske výsledky krajiny. Tvrdí, že on so svojou vládou sú dobrí hospodári, ktorí konajú, keď treba.

Premiér sa dotkol aj kauzy nevymenovania kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Ústavný súd povedal, že Ivan Gaparovič ako vtedajší prezident poškodil Čentéšove práva, keď ho nevymenoval. Slovensko má teraz za šéfa prokurátorov Jaromíra Čižnára, ktorého zvolili poslanci Smeru-SD. Pre Fica sa kauza Čentéša rozhodnutím ústavného súdu skončila. Podľa neho Smer-SD konal správne, keď zvolil Čižnára. "Na generálnej prokuratúre bol chaos, tak sme pristúpili k voľbe nového generálneho prokurátora. A pán Čižnár dnes požíva veľkú dôveru na generálnej prokuratúre," uzavrel premiér.

Vláda sa neobáva arbitráže kvôli Gabčíkovu,treba počkať na ďalšie kroky

Vláda sa nebojí prípadného súdu či arbitráže za vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenským elektrárňam (SE). Uviedol to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu premiér Robert Fico (Smer-SD). Elektrárne už totiž vyhlásili, že za tento krok im vzniká nárok na odškodné, ktorý si aj uplatnia. Podľa Fica vláda už pred niekoľkými mesiacmi vyzvala väčšinového spolumajiteľa SE, taliansku spoločnosť Enel, aby podľa zmluvy vyriešila určité problémy. Neurobila však nič. "Vypovedali sme zmluvu presne podľa článku, na základe ktorého sa vypovedá zmluva. Počkajte na ďalšie kroky, nič nie je náhodné," zdôraznil premiér. Bez bližších podrobností ešte avizoval, že "najprv je výpoveď a potom ďalší právny krok, ktorý prichádza do úvahy".

Zopakoval svoje výhrady, že Gabčíkovo bolo pri privatizácii Slovenských elektrární vládou Mikuláša Dzurindu "darované" Enelu pre štát nevýhodne a v rozpore s medzinárodným právom. "Vodná elektráreň Gabčíkovo nikdy nemala byť daná do prenájmu talianskej spoločnosti Enel," myslí si Fico. V situácii, kým nie je dostavaný tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach, je podľa premiéra zbytočné hovoriť o odpredaji 66-% podielu Enelu v SE. Taliansky koncern už dávnejšie avizoval takýto zámer a zbiera teraz ponuky potenciálnych záujemcov.

"Možno by chcel odísť, ale potrebuje k tomu spoluprácu štátu. Sme pripravení spolupracovať s Enelom na dostavbe Mochoviec. Pokiaľ by to v tomto okamihu predávali a odchádzali, tak sa automaticky zastaví výstavba tretieho a štvrtého bloku, čo si nemôžeme dovoliť," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu