Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Uhliarik chce obmedziť vývoz liekov do zahraničia

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalý minister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Ivan Uhliarik (KDH) sa chce opätovne pokúsiť obmedziť vývoz liekov zo Slovenska do zahraničia. Do parlamentu preto znova predložil návrh novely zákona o liekoch, ktorá prináša zákaz nákupu liekov z lekární pre distribútorov a obchodníkov s liekmi.

S rovnakým návrhom prišiel Uhliarik aj vlani, neuspel, verí však, že teraz zmenu presadí. Návrhom chce bývalý šéf rezortu zdravotníctva riešiť nedostupnosť liekov na slovenskom trhu z dôvodu ich vývozu do zahraničia. Ako dnes poukázal, prijaté opatrenia voči reexportu liekov nie sú dostatočné a niektorí pacienti tak musia na lieky čakať aj niekoľko dní.

Preto má jeho novela zakotviť povinnosť pre držiteľov povolenia na veľkodistribúciu liekov odoberať lieky buď od iného držiteľa povolenia na veľkodistribúciu, alebo od výrobcu, a to lieky, ktoré tento výrobca vyrába alebo dováža. Zavádza sa aj povinnosť odoberať lieky vrátené lekárňou, ktoré tento držiteľ povolenia na veľkodistribúciu lekárni dodal.

Uhliarik chce tiež novelou určiť povinnosť prevádzkovateľovi lekárne, ktorý je zároveň držiteľom povolenia na veľkodistribúciu, pri kupovaní humánneho lieku oznámiť distribútorovi, či liek kupuje ako prevádzkovateľ lekárne, alebo ako distribútor.

Exminister chce okrem toho zaviesť aj limit na poplatky u lekára po vzore ochranného limitu na doplatky za lieky cez novelizáciu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Jeho návrh by umožnil pacientom žiadať svoju zdravotnú poisťovňu o úhradu čiastky, ktorá by bola nad stanoveným limitom. Takáto možnosť by sa týkala zdravotne ťažko postihnutých, ako aj poberateľov invalidného a starobného dôchodku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu