Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Paška na paškál: Na jeho majetkové priznania si posvietia nezávislí odborníci

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zastavil konanie voči expredsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorý podľa opozície nepriznával príjmy z iných činností ako z verejnej funkcie. Výbor konanie ukončil preto, že Paška sa vzdal poslaneckého mandátu a už nie je verejný funkcionár. Otázku, či mal Paška priznávať zisky napríklad z dividend, má riešiť odbor legislatívy a aproximácie práva NR SR a tiež právnici zo Slovenskej akadémie vied. Takéto rozhodnutia dnes prijal výbor.

Rokovanie o Paškových majetkových priznaniach rozhádalo opozíciu s vládnou stranou Smer-SD. Opozícia trvá na tom, že Paška mal zverejňovať všetky svoje príjmy, a nie iba tie z verejnej funkcie. Sociálni demokrati majú iný názor. Otto Brixi zo Smeru-SD pripomenul, že Paška podával majetkové priznania rovnako niekoľko rokov. Doteraz sa však nikto neozval. Za kritikou opozície vidí snahu o vytĺkanie politického kapitálu.

"Verejní funkcionári majú priznávať všetky príjmy," zhodujú sa opoziční poslanci. "Pochybujem, že všetci opoziční poslanci priznávajú všetky svoje príjmy," oponoval Pavol Goga (Smer-SD). Brixi doplnil, že Paška podával majetkové priznania v súlade so zákonom. Daniel Lipšic, ktorý žiadal preverenie Paškovho majetku, má iný názor. "Tvrdenie kolegov zo Smeru, že stačí priznávať príjmy z verejnej funkcie, je absurdné, pretože tie každý pozná zo zákona. Také majetkové priznanie je o ničom," uviedol Lipšic.

Pripomenul, že ústavný zákon o konflikte záujmov sa prijímal na ministerstve spravodlivosti, keď tam pôsobil a vtedy podľa Lipšica nikomu ani nenapadlo, že by nemali byť priznávané aj príjmy z iných činností. "Zákony sú napísané jednoznačne, len sa nedodržiavajú," poznamenal. Zároveň spochybnil objektivitu názoru odboru legislatívy a aproximácie práva, ktorý má povedať, či Paška mal, alebo nemal priznávať príjmy aj z iných činností.

"Sú to advokáti Národnej rady," vyhlásil Lipšic. Zdôraznil, že odbor patrí pod Kanceláriu NR SR a patril aj pod Pašku samotného, kým parlamentu šéfoval. Poslanci Smeru-SD ho vyzvali, aby právnikov parlamentu neurážal a nespochybňoval ich názor. Stanovisko k majetkovým priznaniam Pavla Pašku napokon nebudú riešiť len parlamentní právnici, ale aj právnici zo Slovenskej akadémie vied.

Lipšic žiadal prešetrenie Paškových majetkových priznaní preto, že Paška nezverejnil zisk z predaja svojich podielov v súkromných firmách. Lipšic poukázal aj na to, že Paška mal v spoločnosti KOMED dividendy rádovo v státisícoch eur. "A ani tie nikdy v majetkových priznaniach nepriznal. To sme zistili z verejne prístupných účtovných uzávierok," uviedol Lipšic. Paška od začiatku trvá na tom, že majetkové priznania podával v súlade so zákonom. Chce, aby sa k tomu vyjadril parlamentný odbor legislatívy a aproximácie práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu