Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza odpočúvania novinárov stojí aj po troch rokoch: Prokurátor dostal posledný termín!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza nelegálneho odpočúvania novinárov stojí na mŕtvom bode. Aj napriek urgencii generálneho prokurátora nie je vyšetrovanie stále ukončené. Ani po troch rokoch. Padnú za to hlavy? Z analýzy, ktorú si dal vypracovať námestník, vyplýva, že v poslednej dobe sa vyšetrovanie zlepšilo. Aj preto dal dozorujúcemu prokurátorovi poslednú šancu. Nakoniec sa ukázalo aj to, že odpočúvanie vtedajšieho riaditeľa TA3 Michala Gučíka bolo zrejme vykonštruované. Ako dôvod napichnutia šéfa televízie bola uvedená v žiadosti ekonomická trestná činnosť. Tá sa však dodnes nedokázala, a tak všetko nasvedčuje tomu, že išlo o politické hry súvisiace s jeho funkciou v spravodajskom médiu.

Ešte v auguste generálna prokuratúra vyhlásila, že do konca septembra uzavrie kauzu, pre ktorú skončil vo funkcii vtedajší minister obrany Ľubomír Galko.

"Preskúmaním súvisiacich spisových materiálov bolo zistené, že trestné konanie trvá takmer tri roky, pričom dĺžka konania nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku," uviedla v tom čase hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Na základe týchto dokumentov dostal dozorujúci prokurátor pokyn vec ukončiť, čo sa však nestalo.

Preto minulý týždeň do veci zasiahol samotný generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Dňa 30. 9. 2014 vydal  námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu pokyn na opakované preskúmanie trestnej veci obvineného Ing. Pavla B. a spol., v ktorej vykonáva dozor prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Predmetom preskúmavania bude rýchlosť a zákonnosť postupu vyšetrovateľa PZ a prokurátora GP SR a dôvody, pre ktoré nebolo prípravné konanie ku dňu 30. 9. 2014 ukončené. “

Hovoriť o tom, či bude niekto za prieťahy potrestaný a ako, je podľa zainteresovaných zatiaľ predčasné. Námestník Šufliarsky však zaznamenal  zlepšenie v posledných týždňoch aj napriek tomu, že sa termín nepodarilo splniť.

„V prípravnom konaní v čase od 4. 8. 2014 do 30. 9. 2014 námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek nekonštatoval prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru SR (došlo k zmene osoby vyšetrovateľa PZ), ani jeho nezákonný postup pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania. Akceptoval rozsah a obsah dozorových opatrení prokurátora. Zároveň prokurátorovi uložil pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom. Lehota na ukončenie prípravného konania korešponduje s rozsahom plánovaných dôkazných prostriedkov,“ uviedla pre Topky Andrea Predajňová z Generálnej prokuratúry.

„Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky vydal 14. 10. 2014 dozorovému prokurátorovi pokyn, ktorým mu uložil ukončiť prípravné konanie do 28. 11. 2014,“ dodala.

Dozorujúcim prokurátorom je Jozef Čentéš, ktorý bol v minulosti parlamentom zvolený za generálneho prokurátora, prezident Ivan Gašparovič ho však odmietol vymenovať.

Kauza odpočúvania novinárov vypukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci Vojenského obranného spravodajstva. Medzi  ľuďmi, ktorých mala vojenská tajná služba odpočúvať bol aj riaditeľ TA3 Michal Gučík.

Šéf tajných Pavol Brychta pred  parlamentným výborom tvrdil, že dôvodom boli ekonomické záujmy. Michal Gučík však od samého začiatku tejto kauzy akékoľvek ekonomické záujmy na ministerstve obrany popiera a z postupu vyšetrovania veci je zrejmé, že ani po troch rokoch mu nelegálne sledovanie takých záujmov na ministerstve obrany nikto nepreukázal. Doposiaľ nebolo preukázané ani to, že by mal Gučík v inkriminovanom čase akékoľvek kontakty a styky na ministerstve obrany. Dôvody na odpočúvanie Gučíka boli pravdepodobne vykonštruované a skutočný motív odpočúvania nebol ekonomický, ale politický. Súvisel s jeho činnosťou generálneho riaditeľa TA3 a Gučík sa neoprávnene stal obeťou spravodajských hier.

V dôsledku škandálu prišiel o kreslo minister obrany Galko zo SaS. V kauze je obvinený bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol Brychta a ďalší štyria vojenskí agenti.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu