Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žitňanská: Ak Kiska dokáže výber sudcov odôvodniť, koná v súlade s ústavou

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska vymenuje do funkcie sudkyne Ústavného súdu SR Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral, pričom sa odvolal na nález ústavného súdu.

„Pokiaľ svoj výber, respektíve nevýber, dokáže odôvodniť, koná v súlade s týmto nálezom. Vo výsledku je to ale jeho hodnotenie, ktoré vôbec nemusí byť v súlade s mojou predstavou o vhodnosti kandidátov na funkciu ústavného sudcu,“ povedala poslankyňa Mostu-Híd Lucia Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti zdôraznila, že väčší problém má s tým, čo voľbe kandidátov na ústavných sudcov predchádzalo. „Smer v parlamente uplatnil diktát väčšiny, keď zvolil len svojich šiestich kandidátov. Nebral do úvahy návrhy odbornej obce ani parlamentnej menšiny a odmietol pritom aj kandidátov s väčším odborným a morálnym kreditom,“ upozornila Žitňanská.

Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Prezident zároveň požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu