Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paška kritizuje Kisku: Nenaplnil článok 101 ústavy

Pavol Paška Zobraziť galériu (2)
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska nevymenovaním troch sudcov ústavného súdu zo šiestich predložených kandidátov podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku nenaplnil článok 101 ústavy, podľa ktorého hlava štátu zabezpečuje svojím konaním a rozhodovaním riadny chod ústavných orgánov.

„Rešpektujem pána prezidenta a jeho pohľad, ale on musí rešpektovať zákonodarný zbor. Národná rada SR postupovala v súlade s ústavou,“ povedal dnes pred novinármi Paška. Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral.

Zároveň Kiska požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov. „Neexistuje z hľadiska deľby moci rovina podriadenosti alebo nadradenosti medzi prezidentom a parlamentom,“ komentoval Paška prezidentov list národnej rade, v ktorej ju žiada o novú voľbu štyroch kandidátov. Predseda parlamentu nekonkretizoval, či nové voľby vyhlási alebo nie.

Paška rovnako citoval z listu, ktorý mu Kiska poslal, v ktorom mu odôvodňuje svoje kroky aj s odvolaním na ním zriadenú komisiu. Podľa Pašku ústava nikde nehovorí o tom, že by hlava štátu mala zriaďovať komisie, ktoré by mali niekoho preverovať. Zároveň pripomenul, že všetci kandidáti spĺňali zákonom stanovené požiadavky na ústavných sudcov.

„Ústava nehovorí o vhodnosti alebo nevhodnosti kandidátov,“ poznamenal Paška. Národná rada podľa jeho slov striktne podľa ústavy zvolila kandidátov, ktorých tajnú voľbu a zákonom stanovenú odbornú spôsobilosť nikto nespochybnil.

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral. Zároveň Kiska požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Baricovú, ktorú nominoval dnes už bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, vymenuje Kiska podľa vlastných slov čo najskôr po 4. júli, keď vyprší mandát trom ústavným sudcom.

„U piatich kandidátov som dospel k záveru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu. Nezistil som u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo, ústavné právo. Nie sú mi známe výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami tejto krajiny,“ skonštatoval prezident. Dnes poslal list predsedovi Národnej rady SR, aby parlament zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov.

Lipšic: Kiska konal v súlade s nálezom ÚS v kauze Čentéš, Smer sú farizeji

Rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku vymenovať len jedného ústavného sudcu a zvyšných kandidátov odmietnuť je úplne v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu SR v kauze Čentéš. Smer-SD, ktorý ho kritizuje, sa správa farizejsky. Dnes to povedal Daniel Lipšic (NOVA).

"Ústavný súd v kauze Čentéš povedal, že prezident môže skúmať aj iné dôvody na vymenovanie alebo nevymenovanie, ako len zákonné predpoklady výkonu funkcie," pripomenul Lipšic. Prezident podľa výkladu Ústavného súdu nemusí vymenovať kandidáta zvoleného Národnou radou SR, ale nesmie to urobiť svojvoľne, musí svoje rozhodnutie zdôvodniť. Lipšic tvrdí, že Kiska to splnil.

Pripomenul, že Smer-SD takýto výklad ústavy v kauze Čentéš rešpektoval a chválil. Lipšic je preto šokovaný, že v prípade nevymenovania ústavných sudcov, Smer-SD prezidenta Kisku kritizuje. "Som šokovaný, že sa správajú tak farizejsky v tomto prípade, lebo právne je to tá istá situácia," vyhlásil Lipšic. Dodal, že rozhodnutie Ústavného súdu sa nám môže páčiť alebo nepáčiť, ale je všeobecne záväzné. "Je to platné právo," zdôraznil Lipšic, podľa ktorého sa nevzťahuje len na menovanie generálneho prokurátora.

Lucia Žitňanská z Mosta-Híd si myslí, že Smeru-SD, ale aj zvyšku parlamentných strán sa vracia "jedno zlé mocenské rozhodnutie v prípade doktora Čentéša". Rozhodnutie prezidenta Kisku rešpektuje. "Pán prezident vyberal kandidátov, ktorých dostal z Národnej rady, aplikoval nález Ústavného súdu. A pokiaľ svoje rozhodnutie o odmietnutí kandidátov vie zdôvodniť a za zdôvodnením si stojí, je to rozhodnutie prezidenta," zdôraznila.

Pripomenula, že Kiska mal na výber z kandidátov, ktorých v parlamente zvolila strana Smer-SD. Žitňanská už pred voľbou kandidátov zdôrazňovala, že sú aj lepší kandidáti. "Smer si zvolil kandidátov podľa svojich predstáv. Už vtedy sme tento výber kritizovali. Mali sme v parlamente možnosť vybrať skúsených právnikov, ktorí sa ústavnému právu venovali roky," uzavrela.

Hrušovský by na Paškovom mieste išiel kvôli ústavným sudcom za prezidentom

Bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) by na mieste súčasného šéfa poslaneckého zboru Pavla Pašku (Smer-SD) išiel kvôli kandidátom na ústavných sudcov priamo za prezidentom Andrejom Kiskom. Ten dnes vymenoval len jednu novú ústavnú sudkyňu, ostatných kandidátov, ktorých mu navrhol parlament, odmietol.

Viacerí členovia opozície pripomenuli, že Kiska postupoval podľa nálezu Ústavného súdu SR v kauze Čentéš, na základe ktorého prezident SR nemusí vymenovať kandidáta zvoleného Národnou radou, ale musí to riadne odôvodniť. Hrušovský podotkol, že už v prípade Jozefa Čentéša kritizoval rozhodnutie vtedajšej hlavy štátu Ivana Gašparoviča nevymenovať tohto zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. Hrušovský trvá na tom, že prezident má rešpektovať rozhodnutie Národnej rady SR.

"Sme krajinou, kde je princíp zastupiteľskej demokracie a nemožno len tak podľa želania narábať s rozhodnutím poslancov Národnej rady. A to isté stanovisko, ktoré som zaujal vtedy pri návrhu na vymenovanie generálneho prokurátora Čentéša, zaujímam aj teraz. Prezident by mal vymenovať kandidátov zvolených parlamentom," povedal Hrušovský.

Nález Ústavného súdu podľa neho vniesol do systému istý chaos. Paškovi súčasnú situáciu nezávidí. Na jeho mieste by išiel vec riešiť priamo s prezidentom. "Zvážil by som situáciu, navštívil by som pána prezidenta a pokúsil by som sa tento stav vyriešiť múdrym rozhodnutím, ktoré nebude robiť vinníka ani z jedného, ani z druhého," uviedol Hrušovský. Dodal, že riešením situácie sú nové voľby, alebo aj nechať spočívať súčasný stav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu