Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska vymenoval Baricovú za ústavnú sudkyňu

Andrej Kiska a novovymenovaná sudkyňa Ústavného súdu Jana Baricová
Andrej Kiska a novovymenovaná sudkyňa Ústavného súdu Jana Baricová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska vymenoval dnes do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú.

„Budete hájiť hlavne občanov. Myslite na nich, keď budete rozhodovať o občianskych a ľudských právach, pri sporoch, keď sa bude rozhodovať o osude našej krajiny,“ vyhlásil prezident Kiska po tom, ako Baricová zložila v Prezidentskom paláci sľub. „Verím, že aj vašou prácou sa dôvera v justíciu podarí zlepšiť,“ dodal Kiska.

Baricová po vymenovaní novinárom priznala, že sa na novú prácu teší. „Dúfam, že budem môcť využiť svoje skúsenosti a znalosti, ktoré si budem ešte prehlbovať, na posilnenie prvkov právneho štátu,“ vravela. „Viem, že bude o dvoch sudcov menej, čaká nás veľa práce. Ale nerobím si z toho problém,“ povedala Baricová. 

Prezident Kiska 2. júla oznámil, že zo šestice kandidátov na ústavných sudcov zvolených v NR SR vymenuje len Baricovú. Ostatní kandidáti podľa Kisku nie sú dostatočne odborne spôsobilí na zastávanie postu sudcu ústavného súdu.

Kiska u nich podľa vlastných slov nezistil trvalý záujem o ústavné súdnictvo a ústavné právo. Prezident preto požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch chýbajúcich ústavných sudcov. Trojici ústavných sudcov sa skončilo funkčné obdobie 4. júla. 

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková médiám v paláci povedala, že rozvrh práce ústavného súdu musia teraz prispôsobiť na 11 sudcov. „Musíme sa zariadiť aj s jedenástimi sudcami,“ uviedla Macejková s tým, že na súde je momentálne približne 9 700 nevybavených vecí.

Rozhodnutie prezidenta Kisku nevybrať troch kandidátov na sudcov či možné kroky parlamentu nechcela Macejková komentovať. Podľa jej slov nikto z odmietnutých kandidátov sťažnosť na ústavný súd doteraz nepodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu