Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Národniari protestujú: Smer chce zničiť možnú konkurenciu!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Politická strana SNS protestuje proti zámeru vlády presadiť v novom volebnom zákone nemožnosť podporiť finančným darom kandidátov po ich oficiálnej registrácii. Podľa národniarov ide o zámer Smeru-SD zlikvidovať možnú konkurenciu.

"SNS nesúhlasí s návrhom, podľa ktorého môžu kandidáti zbierať peniaze od sympatizantov len do okamihu, kým sa oficiálne zaregistrujú, potom sa ich účty zmrazia. Málokto však finančne podporí neoficiálneho, čiže ešte nezaregistrovaného kandidáta, preto je spomínaný návrh nelogický," tvrdí predseda SNS Andrej Danko. SNS má podľa jeho slov v tejto veci rovnaký názor ako iné opozičné strany, podľa ktorých istota kandidatúry nastáva až po oficiálnej registrácii, a to je signál pre sympatizantov, aby svojho kandidáta podporili.

Danko považuje za neprijateľné, aby súčasná vládna strana negovala menšie politické subjekty a pripravovala si pôdu pre ľahšie uchopenie moci v budúcich voľbách. "Nemožno tiež akceptovať zásahy do volebného zákona bez diskusie s opozíciou. Demokratický režim umožňuje fungovanie mnohých politických strán, aj malých, ale spomínaný návrh menšie strany znevýhodňuje. Vládu jednej strany sme tu už mali," vyhlásil v stanovisku.

SNS preto vyzýva Smer-SD, aby dobre zvážil zásahy v novele volebného zákona. Národniari veria, že vládnuca strana tento "diskriminačný krok voči menším stranám nakoniec zastaví". Veria tiež, že Smer-SD preukáže zmysel pre pluralitu aj tým, že sa skoncentruje skôr na rozpracovanie iných kontrolných mechanizmov, ktoré v budúcnosti zabránia finančným špekuláciám vo volebnej kampani a na vytvorenie nezávislého kontrolného orgánu.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa po kritike, ktorá sa na adresu jeho návrhov vzniesla, vyjadril, že je pripravený akceptovať všetky rozumné návrhy, ktoré zákon vylepšia, zabezpečia transparentnosť a korektnosť. Zároveň tvrdí, že najväčšia debata sa bude konať ešte v parlamente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu