Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Časť mediálneho výboru vyzýva premiéra, aby zasiahol pri digitalizácii

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredseda mediálneho výboru Jozef Viskupič (OĽaNO), ako aj jeho ostatní opoziční členovia vyzývajú otvoreným listom premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby zasiahol a zabezpečil nápravu v projekte digitalizácie kultúrneho dedičstva za 217 miliónov eur.

Podľa nich financovanie tohto projektu prostredníctvom eurofondov je vážne ohrozené súčasným konaním ministerstva kultúry. V tejto súvislosti poukazujú na opätovnú platnosť zmluvy s konzorciom Tender Media Group (TMG). Tú počas prvej Ficovej vlády podpísal deň pred voľbami vtedajší minister kultúry Marek Maďarič, jeho nástupca Daniel Krajcer (SaS) ju vypovedal. Súčasné vedenie rezortu si dalo vypracovať právne posudky, ktoré hovoria o neplatnosti vypovedania tejto zmluvy a preto rozhodlo o uznaní jej platnosti.

"Súčasné konanie ministerstva vážnym spôsobom ohrozuje čerpanie zdrojov Európskej únie, a tým aj celý projekt digitalizácie. Dovoľujeme si vám pripomenúť, že ide o finančne najväčší projekt v histórii slovenskej kultúry," píše sa v liste. Zároveň v ňom vyzvali k tomu, aby neodkladne zabezpečil nápravu podľa nich tohto protiprávneho stavu a informoval verejnosť o svojom konaní.

Tento otvorený list prišiel po verejnej výzve opozičných členov mediálneho výboru NR SR, ktorí 20. marca požiadali premiéra o zabezpečenie nápravy v tomto projekte. Čas na to mu dali do konca marca.

Okrem toho plánovali podať na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom, čo má súvisieť s predmetnou zmluvou s TMG. Trestné oznámenie je už pripravené, avšak jeho podanie sa bude odvíjať od obsahu mimoriadneho rokovania mediálneho výboru. To by sa malo uskutočniť tento týždeň.

"Zatiaľ to necháme v rukách premiéra. Sme v prvej fáze a uvidíme, aká bude odozva. A od toho budú závisieť ďalšie kroky," uviedol Viskupič, ktorý pripomenul, že ide o obrovské množstvo peňazí, takže nie je čas na mlčanie.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR potvrdil, že spomínaný otvorený list bol na úrad doručený. "Pri jeho vybavovaní bude postupovať štandardným spôsobom v zmysle platnej legislatívy," uviedol tlačový odbor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu