Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rafajovi sa nepáčia politické boje okolo digitalizácie kultúrneho dedičstva

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Opozícia by mala pochopiť, že záujmom Slovenska je, aby sa kultúrne dedičstvo dostalo do modernej digitálnej formy a zachovalo sa pre budúce generácie a propagáciu Slovenska v zahraničí. Odkazuje jej to prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj, podľa ktorého je smutné, že digitalizáciu kultúrneho dedičstva ohrozujú politické boje.

Pripomína, že tie vyústili až do podania trestného oznámenia. Národniari vyzývajú všetky strany konfliktu, "aby stiahli zbrane a prepustili rukojemníka slovenskej kultúry". Rafaj v stanovisku SNS ďalej píše, že koalično-opozičná búrka v pohári vody odhaľuje známy fakt, že najväčším nepriateľom Slováka je iný Slovák.

Trestné oznámenie za marenie úlohy verejným činiteľom podali v mene všetkých opozičných členov kultúrneho výboru na Generálnu prokuratúru (GP) SR 8. apríla poslanci Jozef Viskupič (OĽaNO) a Daniel Krajcer (SaS). Dôvodom sú podľa nich pochybenia Ministerstva kultúry (MK) SR v projekte digitalizácie národného kultúrneho dedičstva, pre ktoré hrozia Slovensku významné finančné straty.

Trestné oznámenie v súvislosti s digitalizáciou podalo 5. apríla na GP aj MK SR pre podozrenie z odcudzenia doručenky z výpovede, ktorú exminister Daniel Krajcer (SaS) zaslal v roku 2010 konzorciu digitalizačných firiem Tender Media Group (TMG).

S TMG podpísal Maďarič v roku 2010 základnú zmluvu na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva. Daniel Krajcer, ktorý na post ministra nastúpil po parlamentných voľbách v roku 2010, ju krátko nato vypovedal. V roku 2012 sa stal ministrom kultúry opäť Maďarič. Po tom, ako mu TMG pohrozilo žalobou týkajúcou sa neplatnosti Krajcerovej výpovede, sa rozhodol spor urovnať a uznať platnosť pôvodnej zmluvy s TMG.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu