Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák robí poriadky: Páchateľom priestupkov chce zobrať životné minimum

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra pracuje na riešení problému tzv. priestupkovej imunity sociálne odkázaných páchateľov priestupkov a návrh čoskoro predstaví. Dnes to deklaroval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že v rezorte skúmajú aj možnosť, či sa dá siahnuť na životné minimum páchateľov priestupkov napr. voči občianskemu či susedskému spolunažívaniu.

Kaliňákovo ministerstvo totiž vidí riešenie, ako trestať za priestupky poberateľov sociálnych dávok, v tom, že im siahne na tieto peniaze. "Každý, kto chce prijímať dávky od štátu, si musí uvedomiť, že ich môže v plnej miere získať, len ak sa bude zodpovedne správať voči svojim susedom a voči svojim deťom," vyhlásil Kaliňák ešte v novembri. Na druhej strane opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) už mesiace neúspešne navrhuje, aby si títo ľudia museli spáchanú škodu za priestupok povinne odpracovať.

Minister však vidí v Kaníkovom návrhu diery. "Máte z Ústavy SR zakázanú nútenú prácu," upozornil dnes Kaliňák. Kaník zase reaguje, že podľa navrhovaného modelu rezortu vnútra priestupková imunita vlastne zostane, lebo na životné minimum štát siahnuť nemôže. "Zisťujeme, či nárok na životné minimum platí aj pre tých, čo páchajú priestupky voči občianskemu či susedskému spolunažívaniu," podotkol minister.

Kaník povedal, že v parlamentných kuloároch všetci zo Smeru-SD súhlasia s tým, že tzv. priestupková imunita je problém, ktorý treba riešiť a vedeli by si predstaviť podporu jeho návrhu, ak by im nebránila stranícka disciplína. "Ja zotrvám vo svojej pozícii, návrh budem stále predkladať, aby som vytvoril tlak na riešenie problému," uzavrel poslanec.

Kaník v novele zákona o priestupkoch, o ktorej sa bude opäť hovoriť na májovej schôdzi NR SR, navrhuje zmierniť súčasný stav akejsi osobitnej priestupkovej imunity určitej neprispôsobivej časti obyvateľstva, ktorá má vďaka súčasnej právnej úprave širokú možnosť vyhnúť sa sankciám za spáchané priestupky. Opatrením chce Kaník riešiť aj prípady, keď často maloleté, priestupkovo nezodpovedné deti, páchajú priestupky na popud rodičov či iných členov rodiny s vedomím, že tieto priestupky nebudú postihnuté.

Poslanec žiada, aby páchateľ, ktorý nemá peniaze na uhradenie spôsobenej škody na majetku, musel vykonať verejnoprospešné práce v rámci malých obecných prác.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu