Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kaliňák našiel favorita na rektora policajnej akadémie: Blížime sa k dohode

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už vybral kandidáta, ktorý by sa mohol stať novým rektorom bratislavskej policajnej akadémie. Jeho meno zatiaľ povedať nechcel. Prezradil, že v právnických kruhoch je to známa osoba.

„Myslím si, že sa blížime k dohode, ale ešte to nie je definitívne. Takže uvidíme, dúfam, že v blízkej dobe ho budem môcť predstaviť, aby si nový rektor mal priestor pripraviť nový školský rok a všetky veci, ktoré s tým súvisia,“ povedal minister. Vhodného kandidáta vyberá dlhšiu dobu, pretože podľa vlastných slov hľadá kvalitu.

Akadémia Policajného zboru nemá riadneho rektora od júla 2012, keď na škole prepukla korupčná kauza. Bývalého rektora Václava K., ktorý je obvinený pre manipuláciu pri tohtoročných prijímačkách a branie úplatku, odvolal na návrh senátu školy prezident Ivan Gašparovič.

Začiatkom júla Kaliňák informoval, že policajná akadémia prijala v tomto roku štvrtinu ľudí podvodne. Ich riadne testy vymenili za testy so správnymi odpoveďami. Minimálne v dvoch prípadoch sa už polícii podarilo dokázať úplatok v celkovej sume 5000 eur. „Akadémia svojím posledným škandálom utrpela. Sú to určité dôsledky, ktoré človek musí rešpektovať, keď sa snaží uplatňovať padni komu padni,“ podotkol šéf rezortu. Hovorí, že v škole pôsobí veľa kvalitných ľudí, s ktorými aj naďalej ráta, no na akadémiu chce priniesť aj nový vietor a víziu.

Nového rektora sa pokúšal vlani zvoliť akademický senát školy. Z prvého kola však víťaz nevzišiel, a tak malo nasledovať vo februári tohto roka druhé kolo. Od 1. januára 2013 však vstúpila do platnosti novela vysokoškolského zákona, podľa ktorej kandidáta na rektora policajnej školy vyberá minister vnútra. Po vyjadrení senátu predloží návrh na vymenovanie hlave štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu