Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák opozícii: Voľbu šéfa NKÚ nechávame na vás, ale musíte sa dohodnúť

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pozvanie predstaviteľov opozície zo strany vládneho Smeru-SD na rokovania o novom predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je seriózne. "Naďalej tvrdíme, aj keď to nikde nie je napísané, že vedenie NKÚ patrí opozícii," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podľa neho však musí ísť o zodpovedné rozhodnutie. "Nemôže kandidát, ktorého navrhne opozícia, dostať 27 hlasov. Koho tento človek reprezentuje? Dohoda opozície má znamenať, že dosiahnete aspoň 95 % svojich hlasov. V opačnom prípade to nie je kandidát opozície, ale nejakej malej politickej skupiny, ktorej neveríte vy ani mnohí ďalší," odkázal oponentovi v diskusii, predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi.

Podľa Bugára sa s ostatnými partnermi v rámci Ľudovej platformy zhodli, že ak pozvanie od Smeru-SD a následné rokovanie bude zmysluplné, nemajú proti nemu výhrady. Pripomenul však, že premiér Robert Fico (Smer-SD) už pred rokom sľúbil, že post šéfa NKÚ patrí opozícii a doteraz sa tak nestalo. "Od tej doby nedovolia ich poslancom, aby išli hlasovať s tým, že dodajú len 10 hlasov. Kde je povedané, že všetci poslanci opozície alebo vládnej strany musia hlasovať za ten istý návrh?" spýtal sa líder Mosta-Híd.

Podľa neho nie je problém, aby opozícia po predchádzajúcich neúspešných hlasovaniach prišla s novým menom kandidáta. Ak však nebude vyhovovať vládnemu Smeru-SD, takýto človek podľa Bugára nikdy nebude zvolený. "Vy sami seba kontrolujete, nepotrebujete, aby do toho opozícia videla," domnieva sa.

Premiér Fico v stredu (3.4.) ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa NKÚ, ktorí jej majú byť blízki. Podľa neho by mala opozícia v súčasnosti buď predložiť meno spoločného kandidáta, na ktorom sa dohodla, alebo si vybrať jedného z ľudí, ktorých navrhuje on. Ak neprejde ani tento model, chce premiér postupovať cez konkurz. Šéf kabinetu avizoval rokovanie s opozičnými stranami, SaS však už avizovala, že naň nepríde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu