Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jurinová: Obžaloba prezidenta Gašparoviča by mala ísť na Ústavný súd

Erika Jurinová
Erika Jurinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obžaloba prezidenta SR Ivana Gašparoviča by mala ísť na Ústavný súd SR, hlava štátu totiž pri nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora porušila ústavu. Myslí si to podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO), ktorá chce, aby konanie hlavy štátu ústavný súd prešetril.

Zároveň sa nazdáva, že ak je Smer-SD presvedčený, že hlava štátu konal v súlade s ústavou, mali by ho dnes na mimoriadnej schôdzi obhajovať. To sa však nedeje, keďže Smer-SD sa na rokovaní nezúčastňuje. Sociálni demokrati už neraz povedali, že obžaloba je absurdná.

Poslanec Martin Poliačik (SaS) tvrdí, že na rokovaní by dnes mali byť nielen poslanci Smeru-SD, ale aj samotný prezident Ivan Gašparovič. Podľa Poliačika mal osobne prísť a vysvetliť svoje dôvody na nevymenovanie Čentéša, ktoré podľa opozície nie sú obhájiteľné.

Jurinová pripustila, že Čentéš nebol zvolený šťastným spôsobom, ale bolo to legálne. "Nech prebehla voľba akýmkoľvek nešťastným spôsobom, stále bola legálna," vyhlásila v rokovacej sále podpredsedníčka parlamentu. Pripomenula, že navyše Jozef Čentéš nikdy nebol spochybnený. Dôvody hlavy štátu na jeho nevymenovanie podľa Jurinovej neobstoja. Prezident podľa nej konal pri nevymenovaní "vedome a s úmyslom za hranicami jeho právomocí".

Navyše rozhodol až po 18 mesiacoch, čím podľa Jurinovej na rok a pol "ohrozil chod generálnej prokuratúry a právneho štátu". Podpredsedníčka parlamentu trvá na tom, aby prezidentove konanie prešetril ústavný súd.

Je za to aj poslanec Mostu-Híd Gábor Gál, ktorý je tiež presvedčený, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu. Okrem toho si podľa neho nesplnil svoju úlohu - byť prezidentom všetkých občanov. Gál tvrdí, že Gašparovič je prezidentom len jednej strany. Poslanec Mostu-Híd zároveň uviedol, že Most-Híd bude hlasovať za obžalobu prezidenta SR.

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO. Opozícia je presvedčená, že prezident úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Poslanci o obžalobe začali hovoriť na mimoriadnej schôdzi 14. februára. Predseda parlamentu Paška obžalobu označil za absurdnú. Zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta. Po jeho vystúpení vtedy poslanci Smeru-SD opustili rokovaciu sálu, na čo opozícia reagovala tým, že prerušila schôdzu do dnes.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora sa nedávno objavili výpovede bývalých poslancov, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov vrátane tzv. Radičovej kódu.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to dokazuje zlyhanie pravice, ktorá zabránila slobodnému výkonu mandátu poslanca. Predseda vlády vyzval pravicu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Opozícia na obžalobe trvá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu