Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obžaloba prezidenta opozícii neprešla

Poslanci za Smer-SD postupne opúšťajú rokovaciu sálu počas rokovania
Poslanci za Smer-SD postupne opúšťajú rokovaciu sálu počas rokovania (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada SR nepodá Ústavnému súdu SR návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Parlament dnes neschválil návrh na obžalobu hlavy štátu, ktorý do národnej rady predložilo päť opozičných strán. Podanie obžaloby na Gašparoviča v tajných voľbách podporilo zo 133 prítomných poslancov 45 zákonodarcov.

Prezident podľa opozície pri rozhodnutí nevymenovať parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora prekročil svoje ústavné právomoci. Gašparovič podľa nej konal svojvoľne, ani jeden z prezidentom uvedených dôvodov nespĺňa kritérium na nevymenovanie kandidáta.

"Prezident založil svoje rozhodnutia na dôvodoch, ktoré nesúvisia s osobou kandidáta," konštatoval predkladateľ návrhu Martin Poliačik zo SaS s tým, že Čentéš nemohol ovplyvniť priebeh hlasovania v národnej rade a nezodpovedal zaň. Poslanec za SaS nepovažuje za relevantnú námietku hlavy štátu na tzv. politickosť kandidáta, keďže každého nominanta v národnej rade volia politici.

Takisto nesúhlasí s relevanciou prezidentovej námietky v podobe Čentéšovej skartácie spisu poslanca Igora Matoviča, kde podľa Poliačika uvádza prezident nepresné a nepravdivé skutočnosti. Hlave štátu poslanec liberálov vyčíta, že nerozhodla v primeranej lehote, čím nezabezpečila riadny chod ústavných orgánov.

Vládny Smer-SD opozičnú iniciatívu označil za frašku, na ktorej sa nemieni podieľať, poslanci najsilnejšej strany sa na celom rokovaní nezúčastnili. Odišli okamžite po vystúpení predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý si zobral slovo ako prvý hneď po otvorení schôdze ešte predtým, ako vôbec opozícia návrh predniesla v pléne.

Ústava SR hovorí, že prezidenta možno stíhať iba za úmyselné porušenie Ústavy SR alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby na prezidenta rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva národná rada na ústavný súd, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu SR znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu