Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Opozícia trvá na mimoriadnej schôdzi k obžalobe prezidenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia trvá na tom, aby sa mimoriadna parlamentná schôdza k obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča konala tak, ako sa poslanci dohodli pri jej prerušení vo februári. S takýmto postojom sa chystajú jej predstavitelia na stredajšie (6.3.), poslanecké grémium, na ktorom sa má dohodnúť ďalší postup.

V rokovaní mimoriadnej schôdze by mali poslanci podľa dohody z februára pokračovať 12. marca o 13.00 h, na tento termín je ale naplánovaný aj začiatok riadnej marcovej schôdze.

"Je platné rozhodnutie Národnej rady z februára a budem trvať na tom, aby mimoriadna schôdza normálne dobehla," povedal dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podobný názor má aj šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Javilo by sa mi normálne dokončiť jednu schôdzu a potom ísť na ďalšiu," uviedla pre TASR. KDH má podľa podpredsedu Pavla Arbhana záujem o to, aby bola obžaloba prezidenta kultúrne a riadne prerokovaná. "Mali by odznieť aj argumenty opozície, aj Smeru-SD," myslí si. Šéf klubu SaS Juraj Miškov predpokladá, že opozícia so Smerom-SD nájde v prípade schôdzí nejaké riešenie. Smer-SD sa zatiaľ k tejto veci nevyjadruje. "Nechcem predbiehať grémium," povedala pre TASR predsedníčka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková. 

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO. Opozícia je presvedčená, že prezident úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Poslanci o obžalobe začali hovoriť na mimoriadnej schôdzi 14. februára. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) obžalobu označil za absurdnú. Zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta. Vyhlásil, že Smer-SD sa nebude zúčastňovať na tomto opozičnom divadle a paškvile.

Poslanci Smeru-SD preto opustili rokovaciu sálu a nechali o obžalobe diskutovať len opozíciu. Tá však nerokovala dlho, dohodla sa na prerušení schôdze do 12. marca do 13.00 h. Paška spochybnil spôsob, akým bola schôdza prerušená, trvá na tom, že opozícia porušila ústavu. Opozícia je presvedčená, že nič také neurobila.

"Predseda Národnej rady SR je presvedčený, že konanie opozície, ktorá prerušila mimoriadnu schôdzu, nebolo v súlade s Ústavou SR, z ktorej jednoznačne vyplýva prerokovať takýto bod," uviedol pre TASR Paškov hovorca Pavel Chovanec.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora sa objavili výpovede bývalých poslancov, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov vrátane tzv. Radičovej kódu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to dokazuje zlyhanie pravice, ktorá zabránila slobodnému výkonu mandátu poslanca. Predseda vlády vyzval pravicu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Opozícia na obžalobe trvá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu