Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Procházka: Prezident SR zanedbal svoje úlohy

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka

BRATISLAVA - Samotný fakt, že postup prezidenta SR Ivana Gašparoviča je predmetom viacerých ústavných sťažností svedčí o tom, že celkom nepochopil úlohu prezidenta v našom politickom systéme.

V rozprave k návrhu na obžalobu hlavy štátu to dnes vyhlásil poslanec Radoslav Procházka (nezaradený) s tým, že úlohou hlavy štátu je problémy riešiť, nie ich spúšťať a stáť nad stranami, nie pôsobiť ako faktický člen a aktívny pomocník jednej z nich.

"Jeho úlohou je dbať o riadny chod ústavných orgánov, nie pestovať svoju ješitnosť. Jeho úlohou je prispievať k tvorbe inštitúcií, nie robiť z nich poľovný revír pre vlastné ego. Z návrhu obžaloby celkom jednoznačne vyplýva, že tieto svoje úlohy zanedbal," myslí si Procházka. Gašparovič podľa jeho slov dôvody na nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora neustále menil podľa potreby. "Napriek tomu mám za to, že obžaloba prezidenta republiky dokumentuje našu národnú príchylnosť k skratkám," upozornil.

Procházka je totiž presvedčený, že Gašparovič využil nástroje, ktoré mu dal ústavodarca a ktoré mu ešte ústavný súd posilnil. "Ide o zodpovednosť politickú, nie trestnoprávnu. Politickú zodpovednosť môžu vyvodiť len občania. Treba sa preto zaoberať zmenou Ústavy v tej časti, v ktorej aj petícia občanov za odvolanie prezidenta vyžaduje súhlas 90 hlasov poslancov. To je absurdné, pretože do vzťahu medzi občanmi a prezidentom sa parlament nemá a nesmie montovať," dodal.

Procházka bol posledným vystupujúcim v rozprave, do ktorej sa zapájali len opoziční poslanci. Členovia vládneho Smeru-SD v sále prítomní neboli. Nasledovať bude tajné hlasovanie o návrhu na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu