Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA zaplatia našich vojakov: 20 miliónov eur za trénovanie Afgancov!

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Spojené štáty americké poskytnú Slovensku 19 až 20 miliónov eur na vybudovanie našej skupiny špeciálnych operácií (SOTG), ktorú plánuje rezort obrany nasadiť v Afganistane, aby v roku 2014 cvičili miestne bezpečnostné zložky.

 „Je to historický okamih pre ministerstvo obrany a ozbrojené sily, pretože doteraz nám nikdy nebola takáto pomoc v takejto výške daná,“ povedal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Z Afganistanu sme už nejakých vojakov stiahli, po nasadení tejto jednotky tam budeme mať menej vojakov ako pred rokom. Návrh nového mandátu minister predloží v stredu bezpečnostnej rade a vláde. „Ten mandát si pýtame na maximálne 150 vojakov plus 14, ale to je tá maximalistická verzia," povedal Glváč.

Počty spresnia po dohode s aliančnými partnermi, podľa šéfa generálneho štábu Petra Vojteka sa situácia v Afganistane dynamicky mení. Podľa jeho slov je prisľúbený americký príspevok výsledkom pôsobenia príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí už v misii ISAF pôsobili a pôsobia. „V súčasnosti tam máme tretiu rotáciu, ktorá bude v marci stiahnutá a naše pôsobenie špeciálnych síl v Afganistane bude ukončené,“ dodal Vojtek. Podľa jeho slov by americký príspevok mal pokryť väčšinu nákladov na vyslanie novej skupiny SOTG.

V Afganistane by mohla pôsobiť spomínaná samostatná a sebestačná, možno až 150-členná skupina špeciálnych operácií SOTG od začiatku roka 2014. Títo vojaci by podporovali, mentorovali a radili afganským bezpečnostným zložkám, ako plniť úlohy v špeciálnych operáciách. Predsunutá skupina, ktorá by mala 35 členov, by do Afganistanu odišla už v júni tohto roka s cieľom vytvoriť podmienky pre vyslanie skupiny a začatie plnenia jej operačných úloh od februára 2014. Ministerstvo obrany počíta s dvoma rotáciami skupiny, jej jadro majú tvoriť príslušníci pluku špeciálneho určenia. Vojaci by mali prísť do Afganistanu v období, keď je misia Severoatlantickej aliancie ISAF vo fáze tranzície - dochádza k postupnému preberaniu zodpovednosti za bezpečnosť štátu afganskou vládou.

Skupina špeciálnych operácií bude mať podľa návrhu vozidlá odolné voči improvizovaným výbušným systémom, ktoré nám požičajú Spojené štáty americké cez programy podporujúce spojencov v operácii ISAF. Okrem toho budú vyzbrojení osobnými zbraňami a ostatnou výzbrojou, ktorá zabezpečí ochranu vojakov. S návratom jednotky sa počíta do februára 2015. Skupina má dostať možnosť pôsobiť na území celého operačného priestoru operácie NATO v Afganistane.

Okrem vyslania skupiny špeciálnych operácií navrhuje rezort obrany predĺžiť pôsobenie strážnej jednotky na leteckej základni KAF v Kandaháre do 31. decembra 2014. Požiadal o to vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe. Mal by sa zvýšiť aj počet členov tejto strážnej jednotky, MO chce vyslať ďalších 14 vojakov. Po novom by teda mala do 179 príslušníkov. Rozšírenie jednotky súvisí s bezpečnostnými hrozbami, pre ktoré tam zaviedli nový typ hliadkového vozidla.

Do 30. apríla tohto roka by podľa návrhu mali ukončiť svoje pôsobenie príslušníci výcvikového tímu vojenskej polície, v ktorom sme mohli mať maximálne štyroch príslušníkov. Slováci tam pôsobia spolu s českými kolegami. Ich zverenci už dosiahnu požadovaný stupeň pripravenosti afganskej národnej polície a Výcvikové centrum afganskej národnej polície sa postupne osamostatňuje. V súčasnosti máme v Afganistane 253 vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu