Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenské špeciálne jednotky pripravili na všetko: Tieto úkony musia zvládnuť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Budúci príslušníci skupiny špeciálnych operácií, tzv. SOTG (Special Operation Task Group - účelové zoskupenie síl pre špeciálne operácie), ktorí pôjdu do Afganistanu, musia zvládnuť napríklad aj zavedenie infúzie alebo dýchacej hadičky do nosa. Takéto praktické zdravotnícke zručnosti trénovali počas kurzu bojového záchranára.

„Našich elitných vojakov zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia zdokonaľovali americkí kolegovia,“ uviedol hovorca Žilinčanov Mário Pažický a dodal, že išlo o príslušníkov 4. práporu 10. skupiny síl pre špeciálne operácie príslušného veliteľstva USA, sídliaceho vo floridskej Tampe. Celý výcvik bol výlučne v angličtine.

Marcová príprava vojakov na misiu ISAF sa začala prednáškami o psychologických operáciách, potom prišiel na rad spomínaný zdravotnícky kurz. V ďalšej časti prípravy dostali najnovšie poznatky z priestoru nasadenia špeciálnych jednotiek. Táto časť výcviku vyvrcholila kulminačným cvičením s reálnym scenárom. „Vojaci si vyskúšali vyjednávanie s kľúčovými lídrami a operáciu plánovaného zatýkania,“ vysvetlil hovorca 5. pluku.

Jednotky Síl pre špeciálne operácie pôsobili vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť a cvičiaci štáb SOTG v Žiline, aby simulovali reálne podmienky operácie. Na vzájomnú komunikáciu využívali systém zberu a využitia informácií na bojisku a záložnú taktickú komunikáciu cez satelit, ako aj rezortnú stacionárnu komunikačnú sieť a mobily. V druhej línii prípravy sa s americkými lektormi vzdelávali členovia štábu pluku, ako plánovať proces špeciálnych operácií, venovali sa najmä multinárodnému veleniu a riadeniu, operačnému umeniu a dizajnu.

Slovenské špeciálne sily podľa Pažického urobili v posledných rokoch výrazný pokrok v oblastiach spravodajstva, zdravotníckej prípravy, plánovacieho procesu, taktických postupov či spojovacej prípravy. „Vedomosťami i praktickými skúsenosťami sú vo väčšine oblastí príslušníci žilinského pluku prinajmenšom porovnateľní s kolegami z amerických SOF. Konkurovať im však nemôžu materiálnym zabezpečením,“ uviedol hovorca.

V Afganistane má od začiatku budúceho roka pôsobiť možno až 150-členná skupina špeciálnych operácii (SOTG) , ktorú vyše slovenská armáda. Títo vojaci majú podporovať, mentorovať a radiť afganským bezpečnostným zložkám, ako plniť úlohy v špeciálnych operáciách. Predsunutá 35-členná skupina má do Afganistanu odísť ešte v tomto roku, aby vytvorila podmienky pre vyslanie a začatie plnenia operačných úloh skupiny. Spojené štáty americké poskytnú Slovensku na vybudovanie skupiny 19 až 20 miliónov eur.

Ministerstvo obrany počíta s dvoma rotáciami skupiny, pôsobiť teda bude do konca roka 2014. Jej jadro majú tvoriť príslušníci pluku špeciálneho určenia. Vojaci by mali prísť do Afganistanu v období, keď je misia Severoatlantickej aliancie ISAF vo fáze tranzície - dochádza k postupnému preberaniu zodpovednosti za bezpečnosť štátu afganskou vládou. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu