Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Toto sú výdavky vlády na zahraničné misie: 46,7 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ku koncu minulého roka bolo v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu (MKM) 467 Slovákov. Z toho bolo 450 vojakov, 15 policajtov a jeden príslušník z finančnej správy a jeden expert. Vyplýva to zo správy o pôsobení SR v aktivitách MKM za uplynulý rok, ktorý dnes vláda schválila.

Na zabezpečenie účasti v nich sa vynaložilo 46,7 milióna eur. Z toho išlo takmer 46 miliónov z rozpočtu ministerstva obrany.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča ďalšie pôsobenie Slovenska v podpornej hraničnej misii EÚ na území Ukrajiny a Moldavska (EUBAM), ako aj misie OBSE v Kirgizsku, kde od vlaňajšieho októbra pôsobí jeden slovenský policajný expert. Rovnako by sa mali hľadať možnosti na personálne posilnenie pozorovateľskej misie EÚ (EUMM) v Gruzínsku a misie Európskej únie na posilňovanie právneho štátu (EULEX) v Kosove.

SR bude tento rok naďalej prispievať do mierových pozorovateľských misií OSN na Blízkom východe (UNTSO) a na Cypre (UNFICYP). Prítomné zostane tiež v policajnej misii EÚ na palestínskych územiach (EUPOL COPPS), ktorá sa zameriava na monitorovanie, poradenstvo a výcvik palestínskej polície. Za slovenskú stranu je tam od novembra minulého roka jeden príslušník policajného zboru.

Naďalej sa bude pokračovať v plnení úloh v rámci vojenskej operácie NATO (ISAF) v Afganistane, pričom Slovensko postupne pretransformuje svoje vojenské pôsobenie na výcvik afganských bezpečnostných zložiek a zvýšenie angažovania sa v civilnej a rozvojovej oblasti.

Na základe úpravy mandátu Ozbrojených síl (OS) SR na budúci rok odíde do Afganistanu skupina špeciálnych operácií, pozostávajúca zo 150 vojakov. Zároveň sa do konca roka 2014, teda do konca operácie ISAF, predĺži pôsobenie strážnej jednotky OS SR na letisku Kandahár, pričom jednotka sa posilní o 14 príslušníkov.

Celkovo vlani pôsobilo v ISAF 344 slovenských vojakov, z toho štyri ženy. Na základe mandátu z júla minulého roka sa celkový počet v operácii znížil v decembri na 253.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu