Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lajčák na Valnom zhromaždení OSN sľuboval, že SR ho bude aktívne podporovať

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Slovensko bude aj po odovzdaní svojho predsedníctva v Hospodárskej a sociálnej rade OSN (ECOSOC) koncom januára 2013 aktívne v podpore činnosti tohto orgánu OSN za účelom dosiahnutia Miléniových rozvojových cieľov a trvalo udržateľného rozvoja.

Na dnešnom stretnutí s predsedom Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov Vukom Jeremičom v Mníchove to deklaroval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Partneri sa venovali vývoju a stabilite regiónu západného Balkánu aj vo svetle globálnych výziev, pred ktorými medzinárodná organizácia stojí. Lajčák ocenil úspešné ukončenie hlavnej časti 67. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN pod Jeremičovým vedením.

Na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie sa stretol tiež s izraelským námestníkom ministra zahraničných vecí Danielom Ajalonom. Ten po odstúpení ministra zahraničných vecí Avigdora Libermana a do vymenovania nového kabinetu po nedávnych predčasných voľbách zastupuje pri riadení rezortu diplomacie premiéra Benjamina Netanjahua.

Jednou z tém boli možnosti spolupráce po vytvorení novej izraelskej vlády. "Radi by sme videli tento rok na štátnej návšteve na Slovensku izraelského prezidenta Šimona Peresa, keďže si spoločne pripomíname 20. výročie nadviazania diplomatických vzťahov a Izrael 65. výročie svojho vzniku," poznamenal Lajčák.

Zároveň zopakoval pozíciu Slovenska a členských krajín EÚ, ktorá sa týka odmietania výstavby nelegálnych osád na palestínskych územiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu