Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lajčák: Pokrok Čiernej Hory bude mať vplyv na rozširovanie EÚ

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokrok Čiernej Hory bude mať vplyv na ďalšie pokračovanie a tempo procesu rozširovania Európskej únie na západnom Balkáne. Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v piatok 1. februára stretol s predsedom vlády Čiernej Hory Milom Djukanovićom. Dnes o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

Partneri sa dotkli vývoja v Čiernej Hore vo svetle blížiacich sa tamojších aprílových prezidentských volieb, ďalšieho budovania administratívnych štruktúr krajiny potrebných pre úspešné napredovanie prístupových rokovaní, ako aj realizácie uvažovaných slovenských investícií v tejto krajine. Lajčák a Djukanović tiež prediskutovali situáciu v regióne západného Balkánu.

Minister Lajčák poukázal na vysoké očakávania zo strany Slovenska a ďalších štátov EÚ voči Čiernej Hore v oblasti uskutočňovania dôležitých reformných a integračných opatrení. „Čierna Hora by mala využiť šancu a nadviazať na úspech, ktorý dosiahla minulý rok v integračnom procese," vyhlásil.

Šéf rezortu diplomacie sa na rovnakom podujatí stretol aj s macedónskym prezidentom Gjorgem Ivanovom. Prediskutovali spolu vnútropolitickú situáciu v Macedónsku, kde došlo v posledných týždňoch k vzrastu napätia medzi hlavnými politickými stranami. Obaja sa zhodli na tom, že Skopje musí urobiť všetko pre to, aby preukázalo schopnosť byť konštruktívnym partnerom a splniť podmienky pre otvorenie prístupových rokovaní s EÚ.

„Chcem opakovane vyjadriť podporu Slovenska integračným ambíciám Macedónska, avšak musíte využiť najbližšie týždne a prijať potrebné opatrenia, aby ste zvýšili svoju podporu medzi členskými krajinami Európskej únie“, zdôraznil Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu