Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lajčák v prípade Británie nepanikári: Je jasné, že v EÚ jej bude lepšie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák nevidí v súvislosti s prejavom britského premiéra Davida Camerona dôvod na paniku.

"Je dôvod, aby sme si sadli a keď príde čas, aby sme si vecne povedali, kde sa nachádzame," reagoval.  Zopakoval, že doteraz vnímal debatu vo Veľkej Británii týkajúcu sa Európskej únie ako dosť povrchnú a nevecnú. "Vo chvíli, keď sa prihlásili podnikatelia, tak zrazu začala nadobúdať iný rozmer. To si každý spočíta a zistí, že Británia sa bude mať v Európskej únii určite lepšie ako mimo nej," upozornil. Podľa neho by v Británii mala začať odborná diskusia o tom, čo krajina získa a čo stratí v prípade vystúpenia z únie. "Myslím si, že z nej jasne vyplynie, že je v životnom záujme Británie, jej občanov a ekonomiky, aby zostala v únii," dodal Lajčák.

Nie je sympatizantom snáh o to, že si členské krajiny vyberali v súvislosti s pravidlami hrozienka z koláča. "Nemožno si myslieť, že EÚ umožní, aby niektoré štáty pristupovali k svojmu členstvu selektívne, lebo to tak nie je," upozornil. Ako pokračoval, únia je silná tým, že všetci berú to, čo to obnáša, teda nielen výhody, ale tiež zodpovednosť a povinnosti.

Minister nechcel špekulovať o tom, aké motívy viedli Camerona k obsahu jeho prejavu. Podľa vyjadrení predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza britský premiér s vyhlásením o uskutočnení referenda rozohral nebezpečnú hru iba pre domáce, taktické dôvody. Ako pripomínajú zahraničné agentúry, avizované referendum totiž môže ovplyvniť výsledok parlamentných volieb v roku 2015, keďže víťazstvo Cameronových konzervatívcov v nich je neisté.

"Hodnotím vecnú stránku a vecná stránka je taká, že EÚ potrebuje jednotu, zomknutosť, potrebuje akcieschopnosť a jasne demonštrovať občanom, že má víziu, smer a rozhodnosť svojich lídrov," konštatoval Lajčák. Cameron vo svojom stredajšom (23.1.) prejave uviedol, že Británia chce zostať v reformovanej Európskej únii ako jej "oddaný a aktívny člen", sklamanie z únie je však doposiaľ na najvyššej úrovni. Ako ďalej uviedol, jeho zámerom nikdy nebolo to, aby Londýn "zdvihol padací most a stiahol sa zo sveta". V prípade, že Británia vystúpi z EÚ, bude to "jednosmerný lístok, bez návratu", upozornil Cameron, citovaný agentúrou Reuters.

Predmetom referenda bude nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Britskí voliči budú mať na výber medzi členstvom Británie v EÚ za nových podmienok a vystúpením z nej. Vypísanie referenda referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ avizoval v roku 2017 v prípade, že Konzervatívna strana v roku 2015 vyhrá najbližšie parlamentné voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu