Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská: Vláda háji záujmy Harabina pred súdom v Štrasburgu

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda neháji záujmy Slovenska, ale súkromnej osoby Štefana Harabina. Tvrdí to bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Podľa nej doručila vláda Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu stanovisko, ktoré nahráva pozícii Štefana Harabina v jeho spore so Slovenskou republikou.

Ten sa týka rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil disciplinárny trest zníženie platu o 70 percent za jeden rok pre Harabina za to, že nechcel počas minulej vlády pustiť na najvyšší súd kontrolu z ministerstva financií.

"Považujem za absurdné, že vláda požiadala štrasburský súd, aby Harabinovi v súvislosti s nemajetkovou ujmou priznal náhradu," uviedla poslankyňa Žitňanská. V stanovisku, ktoré ukázala novinárom, vláda tiež priznáva, že existuje priama príčinná súvislosť medzi finančnou ujmou a namietaným porušením Dohovoru zo strany Harabina. "Je to akoby ste si ako občan platili advokáta a advokát namiesto toho, aby použil argumenty vo váš prospech, tak dá na stôl súdu argumenty v prospech protistrany," povedala Žitňanská.

Podľa Žitňanskej ak vláda spochybňuje rozhodnutie Ústavného súdu SR voči Štefanovi Harabinovi, potom by mala s Harabinov uzavrieť zmier. "Len potom by museli ministri hlasovať otvorene za to, že sú pripravení vrátiť mu 70 percent platu za jeden rok a plus nemajetkovú ujmu," pokračuje poslankyňa. Druhé vysvetlenie vidí v tom, že kabinet nevie, čo robí zástupkyňa Slovenska pred štrasburským súdom. Podľa Žitňanskej však minister spravodlivosti Tomáš Borec musel vedieť, aké stanovisko za vládu z ministerstva do Štrasburgu odchádza. "Ak si chce premiér zachovať vlastnú tvár, tak by mal odvolať ministra spravodlivosti," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu