Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SDKÚ chce zrušiť poplatky za vedenie úverových účtov: Štát má byť nápomocný!

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS chce zrušiť poplatky za vedenie úverového účtu. Vyplýva to z novely Občianskeho zákonníka poslancov Miroslava Beblavého a Lucie Žitňanskej, ktorou sa dnes bude zaoberať parlament.

Zákonodarcovia za SDKÚ-DS sa inšpirovali rozhodnutím nemeckého Spolkového súdneho dvora z minulého roka, ktorý rozhodol, že účtovanie poplatku za vedenie úverového účtu je v rozpore so smernicou Európskej únie.

„Ľudia si berú úvery na štúdium, keď si zakladajú rodinu, rozbiehajú podnikanie a štát by im mal byť pri tom nápomocný. Nemecké banky po rozhodnutí súdu poplatky za úverové účty vyberať nemôžu. Mali by sa považovať za neprijateľné podmienky v spotrebiteľských zmluvách aj na Slovensku,“ argumentovala Žitňanská. Poplatok za vedenie úverového účtu v súčasnosti na Slovensku predstavuje od 3,30 eura po 3,99 eura mesačne.

Plénum prerokuje aj novelu zákona o priestupkoch, ktorou chcú Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný (všetci SDKÚ-DS) odstrániť priestupkovú imunitu pre poberateľov sociálnych dávok a zaviesť náhradné plnenie za finančnú sankciu, a to verejnoprospešné práce. Príslušný orgán určí vykonanie práce a stanoví lehotu na jej vykonanie v troch stupňoch. Keď ani tretíkrát táto osoba nenastúpi na verejnoprospešné práce, stáva sa to trestným činom marenia výkonu súdneho rozhodnutia, čo sa už posudzuje podľa Trestného zákona. Zároveň SDKÚ-DS navrhuje znížiť hranicu zodpovednosti za priestupky na 14 rokov, čím zákon dáva do súladu so stavom, ktorý je v Trestnom zákone.

Národná rada bude diskutovať aj o zmenách v eurovale. Opoziční poslanci žiadajú, aby bol zástupca Slovenska v trvalom eurovale pri rozhodovaní o zvyšovaní kapitálu zo súkromných zdrojov zaviazaný rozhodnutím parlamentu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu