Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Beblavého majetok sa prešetrovať nebude, podnet od Harabina nespĺňa podmienky

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií nebude konať voči svojmu šéfovi Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS). Návrh na prešetrenie jeho majetku podal predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin.

Výbor dnes vzal podnet na vedomie, avšak viac sa ním zaoberať nebude, keďže "nespĺňa formálno-právne náležitosti podľa ústavného zákona". Informoval o tom podpredseda výboru Otto Brixi (Smer-SD).

Fakt, že podnet z pera šéfa NS SR nespĺňal náležitosti, zaskočil poslanca Mosta-Híd Zsolta Simona. "Nemôžeme očakávať, že každý občan SR bude mať právne vzdelanie a podá podnet, ktorý spĺňa literu zákona. Ale od predstaviteľa NS by takéto lapsusy nemali byť," povedal Simon, podľa ktorého je to na zamyslenie. Podľa Brixiho sa môže aj šéfovi NS SR stať, že dá podanie, ktoré nebude spĺňať náležitosti. "Lebo takéto podania zase človek nepodáva každý deň a pri rozsiahlosti podania sa mohlo stať, že v nejakých bodoch to podanie neobsahovalo náležitosti, ktoré v zmysle ústavného zákona má mať," vysvetlil Brixi.

Beblavý naznačil, že Harabin zrejme nechcel, aby výbor skutočne začal konanie. "Je zjavné, že cieľom podania Štefana Harabina nebolo naozaj začať konanie, lebo potom by musel uviesť skutočnosti nasvedčujúce problémom. Myslím si, že je natoľko skúsený právnik, že keby chcel napísať podanie, ktorým sa výbor musí zaoberať, tak aj z vody uvarí také, aby sme ho aspoň formálne museli prejsť," povedal Beblavý. Nazdáva sa, že Harabin ho chcel len očierniť a šikanovať. "Dať mi najavo, že ak budem nejakým spôsobom kontrolovať verejných funkcionárov, toto sa mi stane," poznamenal Beblavý, ktorý je rád, že všetci členovia výboru nesúhlasili s konaním.

Beblavý na rokovanie dnešného výboru pripravil dokumenty vysvetľujúce jeho majetok. "Preto, že cieľom pána Harabina bolo očierniť ma v očiach verejnosti, tak som považoval za dôležité nad rámec svojich zákonných povinností zverejniť všetky svoje príjmy medzi rokmi 1996-2002. Ukázať, že hoci som bol súkromná osoba, zarobil som dosť na to, aby som mohol mať majetok, ktorý mám. V tejto chvíli som už asi zverejnil najviac zo všetkých existujúcich politikov na Slovensku," uviedol Beblavý. Brixi potvrdil, že Beblavý dal možnosť poslancom vidieť jeho majetkové pomery, vyjadrovať sa k nim ale nemieni. "K majetkovým pomerom verejných funkcionárov sa vyjadrovať nebudem," vyhlásil.

Štefan Harabin podal v piatok (19.10.) na Beblavého podnet pre podozrenia, že mladý poslanec svoj majetok nadobudol netransparentne. "Je nepochybné, že pán Beblavý bol vo veľmi mladom veku milionár, pritom nikde nepracoval a študoval v zahraničí. Odkiaľ prišiel k tým miliónom?" pýta sa Harabin, ktorý v podnete namieta aj spornosť údajov, ktoré Beblavý poskytol o nadobudnutí a hodnote svojho majetku. Harabin sa pýta, ako Beblavý nadobudol rodinný dom postavený na dvoch parcelách v lukratívnej časti Bratislavy, byt s rozlohou 200 m2 s terasou opäť na dvoch parcelách či iný majetok.

Šéf NS SR uviedol, že má veľké dôkazy, ktoré spochybňujú transparentné nadobudnutie Beblavého majetku. Inak by vraj podnet nedával. Harabin tvrdil, že nikoho neobviňuje, ani nejde o žiadnu pomstu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu