Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Beblavý: Novela o verejnom obstarávaní obsahuje prvky uľahčujúce korupciu

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec parlamentu Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS hodnotí návrh novely zákona o verejnom obstarávaní stále negatívne, pretože popri menších zmenách zvyšujúcich objem zverejňovaných informácií v nej podľa neho naďalej prevládajú prvky uľahčujúce manipulovanie verejného obstarávania a korupciu.

"Som rád, že minister ustúpil od strategických zákaziek, ale sám minister už dávnejšie priznal, že tento návrh bol skôr biely kôň, ktorý mal provokovať a zakryť iné, pre neho dôležitejšie zmeny. Takže to skôr hodnotím ako taktizovanie a zakrývanie iných problémov v novele," informoval agentúru SITA Beblavý.

Ministerstvo vnútra po rozsiahlych pripomienkach k pôvodnému návrhu novelu verejného obstarávania prepracovalo a šéf rezortu Robert Kaliňák ju predkladá na najbližšie rokovanie vlády. Hlavným cieľom novely je podľa ministerstva dosiahnuť efektívnosť používania verejných financií, posilniť súťaživosť s dôrazom na záujem štátu, ako aj väčšia otvorenosť procesov verejného obstarávania a ochrana kvalitných a poctivých dodávateľov. Minister charakterizoval novelu ako otvorenú a transparentnú, navrhovaná účinnosť je 1. júla 2013 s výnimkou časti o certifikácii zariadení pre elektronickú aukciu, ktorá by mala byť účinná 1. januára 2014.

Opozičný politik upozornil na obmedzovanie elektronických aukcií a žiada túto časť návrhu vypustiť bez náhrady a zachovať aktuálnu právnu úpravu povinných elektronických aukcií. "Mám za to, že nahradenie súčasnej všeobecnej povinnosti vykonať elektronickú aukciu vágnou formuláciou "keď charakter predmetu zákazky umožňuje" znižuje štandard transparentnosti verejných obstarávaní," uviedol Beblavý.

V prípade ponechania navrhovanej právnej úpravy v návrhu zákona navrhuje doplniť právnu úpravu tak, aby zákon uložil Úradu pre verejné obstarávanie povinnosť definovať situácie spadajúce do rámca "keď to charakter predmetu zákazky umožňuje", a to v rámci jeho metodologickej činnosti. "Ďalej navrhujem, aby Úrad pre verejné obstarávanie definoval tieto situácie pre stavebné práce a služby, pri ktorých súčasne platné znenie túto výnimku umožňuje," dodal Beblavý.

Minister vnútra považuje návrh novely verejného obstarávania za výsledok konsenzu s odborníkmi, sociálnymi partnermi i mimovládnymi organizáciami. "Aj keď niektoré opatrenia nie sú úplne podľa ich predstáv, ako by to malo vyzerať, ale nenastanú situácie, ktoré by mohli naznačovať nejaké problémy alebo škandály. To, že opozícia nebude súhlasiť, nepochybujem. Mali šancu to zmeniť, ale nezmenili," povedal Kaliňák. Poukázal pritom na aféru bývalej vlády v prípade aukcií s platinovými sitkami a prečo bolo nutné upraviť neefektívnu časť novely o aukciách. Pri nákupoch tovarov cez povinné aukcie podľa neho nie sú pochybnosti. "Ale určite by ste si nechceli kúpiť najlacnejší bedrový kĺb na trhu. Sú proste veci, ktoré sa aukciovať nedajú," tvrdí Kaliňák.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu