Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci sa zhodli, verejní funkcionári majú priznávať aj zapožičaný majetok

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako 90-percentnú zhodu našli parlamentné strany na tom, čo všetko má obsahovať novelizovaný ústavný zákon o konflikte záujmov, ktorý upravuje podávanie majetkových priznaní verejných funkcionárov.

Dnes to po rokovaní pracovnej skupiny potvrdil Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) s tým, že stretnutie skupiny bolo posledné a teraz sa začína vytvárať samotné paragrafové znenie právnej normy. Beblavý chce, aby diskusia o ňom prebehla ešte do Vianoc.

"Táto predbežná dohoda by znamenala zásadné zlepšenie situácie, bol by som spokojný, ak by to takto prešlo," povedal. Ktoré otázky ostali otvorené, nepovedal, vraj ide len o technické veci. Z návrhu nového ústavného zákona podľa Beblavého vyplýva, že verejní funkcionári budú musieť nahlasovať všetky príjmy, vrátane príjmov z dividend či prenájmu. Rovnako tak budú musieť uvádzať hodnotnejší majetok, ktorý nielen vlastnili, ale aj užívali ako zapožičaný. Pôsobnosť zákona sa zároveň má rozšíriť na všetkých verejných funkcionárov, ktorých volí parlament. Súčasný zákon napríklad povinnosť podávať majetkové priznanie neukladá šéfovi RTVS či špeciálnemu prokurátorovi. Všetok majetok má byť uvedený konkrétne a podrobne, pričom formulár, ktorý verejní funkcionári vyplňujú, bude právne záväzný.

Na novele zákona, na zmenu ktorého je potrebných aspoň 90 hlasov, pracovala skupina pod vedením Beblavého a podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Na jej rokovaní sa zúčastňovali aj Miroslav Kadúc (OĽaNO), Gábor Gál (Most-Híd), Lucia Žitňanská SDKÚ-DS), Martin Poliačik (SaS) a Alojz Přidal (KDH).

Súčasný zákon o konflikte záujmov označil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pred časom za deravý. "Všetci sme sa zhodli, že je to problém, ktorý zveríme na riešenie kompetentnému výboru. Lebo ten musel riešiť mnohé podania, pri ktorých sa ukázalo, že zákon, ako platí, je veľmi deravý a že potrebuje novelizáciu," povedal pred mesiacom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu