Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Majetkové priznania verejných funkcionárov majú byť konkrétnejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Verejnosť by mala mať väčší prehľad o majetku verejných funkcionárov. Po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia to oznámil šéf poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Podľa jeho slov sa zriadi pracovná skupina, pod vedením podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá má túto administratívnu zmenu pripraviť. V tomto prípade zmena zákona potrebná nie je. "Majetkové priznania majú byť konkrétnejšie, aby viac rešpektovali realitu a bolo z nich možné vidieť nárast majetku funkcionárov a politikov," povedal Viskupič.

Verejní funkcionári v súčasnosti zverejňujú svoje príjmy za minulý rok a ďalší majetok. Stačí im však napísať dom, pozemok, osobný automobil či úspory bez toho, aby bolo jasné, o akú hodnotu ide.

Majetkové priznania musia podať do 30 dní od nástupu do funkcie, informácie posielajú parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Povinnosť podať majetkové priznania sa týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Majetkové priznanie musia podľa zákona podať aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ SIS, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc SR, Telekomunikačného aj Poštového úradu.

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Za verejného funkcionára sa navyše považuje osoba ešte rok odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie. Priznanie teda museli podať aj exposlanci, ktorí sa v posledných voľbách do parlamentu nedostali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu