Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V stranách sa rodí dohoda, majetkové priznania majú byť podrobnejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Majetkové priznania politikov a iných verejných funkcionárov by mali občanom povedať viac. Poslanecké kluby parlamentných politických strán dnes dostali od predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) na rokovaní pracovnej skupiny návrh novely ústavného zákona o konflikte záujmov.

Ako povedal novinárom hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec, právna norma má byť účinná od apríla 2013. Kým doteraz museli verejní funkcionári podávať priznania v marci, po novom by tak mali robiť k 1. aprílu.

Úpravou majú prejsť aj tlačivá majetkových priznaní. Dnes verejní funkcionári napíšu, aké mali príjmy z verejnej aj inej funkcie a vymenujú ďalší hodnotnejší majetok, ako dom, pozemok, osobný automobil či úspory. Ich hodnota však nie je známa.

Na novele zákona, na zmenu ktorého je potrebných aspoň 90 hlasov, pracuje skupina pod vedením Miroslava Beblavého a podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Na rokovaní pracovnej skupiny sa zúčastňujú aj Miroslav Kadúc (OĽaNO), Gábor Gál (Most-Híd), Lucia Žitňanská SDKÚ-DS), Martin Poliačik (SaS) a Alojz Přidal (KDH). Strany majú na posúdenie návrhu týždeň, skupina najbližie zasadne v utorok (30. 10.).

Súčasný zákon označil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pred časom za deravý. "Všetci sme sa zhodli, že je to problém, ktorý zveríme na riešenie kompetentnému výboru. Lebo ten musel riešiť mnohé podania, pri ktorých sa ukázalo, že zákon, ako platí, je veľmi deravý a že potrebuje novelizáciu," povedal pred mesiacom.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií má aj v súčasnosti otvorených niekoľko prípadov, pri ktorých skúma, či došlo k porušeniu zákona. Pri niektorých však nehrozí previnilcom žiadna pokuta. "To je ďalší dôkaz nefunkčnosti zákona, ktorý treba zmeniť," povedal nedávno Beblavý. Zákon podľa neho počíta len s tým, že pokutu vo výške troch mesačných platov dostane poslanec, ktorý uvedie nepravdu o majetkových pomeroch.

"Keby poslanec zatajil, že má dom, tak tam dostane pokutu tri platy. Ale ak zatají funkciu, tak mu nemôžeme uložiť žiadnu pokutu," vysvetlil Beblavý. Za posledné mesiace podľa jeho slov prišiel výbor na tri takéto prípady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu