Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výška škody spôsobená pri výkone verejnej moci sa má určovať po novom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výška nemajetkovej ujmy priznanej na základe zodpovednosti štátu za výkon verejnej moci sa má od decembra odvodzovať na základe výšky odškodnenia osôb poškodených násilnými trestnými činmi.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorú na záver prvého rokovacieho dňa siedmej schôdze NR SR predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

"Zavedenie princípu primeranosti k iným formám finančných kompenzácií spolu s ponechaním možnosti prihliadať na osobitosti jednotlivého prípadu umožňuje, aby výška náhrady na jednej strane nevytvárala priestor pre obohacovanie sa, ale na druhej strane umožňovala spravodlivé zadosťučinenie," uvádza sa v dôvodovej správe.

Ako vyplýva z návrhu, v konaniach o žalobách o náhradu škody majú súdy nejednotný prístup, o čom svedčia aj protichodné súdne rozhodnutia a nepredvídateľné kritériá na určenie výšky nemajetkovej ujmy. Výška nemajetkovej ujmy tak po novom nebude môcť presiahnuť výšku odškodnenia obete násilného trestného činu. "V opačnom prípade by vznikal rozpor s poukazovaním na ľudský život ako najvyššiu hodnotu, od ktorej sa odvodzujú ostatné hodnoty," konštatuje sa v návrhu.

Súdy pri určovaní konkrétnej výšky náhrady za spôsobenú ujmu, budú zohľadňovať nielen primeranosť k iným finančným kompenzáciám, ale naďalej prihliadať napríklad na osobu poškodeného, jeho doterajší život a prostredie.

V stredu (12.9.) začne parlament po návrhoch z dielne ministerstva vnútra rokovať o novele Zákonníka práce, ktorá má podľa vládneho Smeru-SD zvýšiť ochranu zamestnancov. K zmene tejto právnej normy, ktorú opozícia ostro kritizuje, sa očakáva rozsiahla niekoľkohodinová diskusia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu