Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jahnátek: Vyhlasujem vojnu nelegálnym dovozom potravín

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠPVS) zmení systém kontroly dovozu potravín na nepretržitý. Dôvodom nekalé a nelegálne dovozy, napríklad vajíčok, mäsa či masla.

„Máme silné podozrenie, že takýto nekalý dovoz nelegálnych a zdraviu nebezpečných potravín sa deje aj v spolupráci s niektorými predajňami, neviem, či je to filozofia ústredia, alebo aktivita vedúceho prevádzky daného obchodného reťazca, ale nie je možné, aby sa 6 kamiónov objavilo práve v noci a práve v čase, keď už tam veterinári nie sú. Toto nás viedlo k tomu, že zavádzame 24-hodinové kontroly a budeme na vybraných prevádzkach a vybraných distribučných bodoch 24 hodín kontrolovať všetky dovozy,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

Veterinári budú predaj potravín kontrolovať 24 hodín denne, systém sa sprísni:

1.Vytvorili sa 3 zásahové skupiny veterinárov, kde každá bude mať zhruba 10 ľudí. V tejto skupine môžu byť maximálne dvaja z jednej regionálnej veterinárnej správy.

2. Akčné skupiny budú mať celoslovenskú pôsobnosť a budú robiť „námatkové“ kontroly, bez oznámenia a budú chodiť aj v priebehu riadnej kontroly regionálnej veterinárnej správy, aj po nej a budú chodiť aj neohlásene.

3. V spolupráci s PZ SR sa spustí program  kontroly na diaľniciach, na prístupových cestách – budú „námatkové“,  aj cielené kontroly kamiónov, veterinári budú mať k dispozícii prenosné laboratóriá, pokiaľ zistia kontaminované potraviny, bude kamión zadržaný. Kamióny sa budú kontrolovať aj pri vykladaní tovaru, pri ďalšej, dôkladnejšej kontrole môžu odhaliť nelegálny dovoz.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek žiada o pomoc pri odhaľovaní nepoctivých predajcov aj občanov SR:  „Chcem poprosiť občanov, ktorí nakupujú potraviny, aby do momentu, kedy rozbalia potravinu, nezahadzovali pokladničné bloky, aby kontaminovanú potravinu, alebo potravinu, ktorá vykazuje nejaké znaky nie čerstvej potraviny, aby po rozbalené nezahadzovali toto mäso do koša, ale aby okamžite nahlásili na príslušnú veterinárnu správu a dali nám ten doklad z pokladne, kde bol tento tovar zakúpený, aby sme mohli začať účinne konať. Potom už taktovku preberieme my a dotiahneme prípad do konca.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu